Читај ми!

Станко Костић о фотографији: Није важна оштрина, већ осећање човека иза објектива

Кажу да је лепота увек у очима посматрача. А око фотографа мора да буде посебно осетљиво на слике око нас. Ако прошетате ових дана до галерије РТС-а, видећете прелепе фотографије Станка Костића настале широм Србије.

„Сликам све што видим. И тако 35 година. Стално носим фото-апарат, он је мој верни пратилац. Саживели смо се“, каже Костић на почетку гостовања у Београдској хроници.

Та љубав према фотографији се код њега јавила још у основној школи, а онда наставила и током средње школе и током студија кроз разне секције.

Иако фотографише свакакве призоре, Костића често фасцинирају занатлије и ствараоци, а он каже да се те фотографије откривају једну посвећеност раду, спокојство и мир.

„Покушао сам кроз фотографије, аутентичну атмосферу и светло у радионицама где они раде, ухватим посвећеност послу и позиву, не занимајући их колико то што производе комерцијално вреди“, истиче познати фотограф.

Његово око често привлаче и жене, мајке и баке на селима.

„Овде се ради о женама и бакама уз које смо сви ми одрасли. То је истовремено једна ода њима, а и упозорење да нам села остају празна и да оне остају усамљене“, објашњава Костић.

„Фотографија није стање дубинске оштрине, него дубинског осећања човека иза објектива“, закључио је Костић.

 

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво