Читај ми!

Тајне писма предака – млада учитељица за очување старог језика Египћана

Млада учитељица у Египту проникла је у тајне писма својих предака. Посветила се изучавању хијероглифа. То су слике животиња или предмета - које су стари Египћани користили како би записали одређене појаве и догађаје. Они су слични словима, али један хијероглиф може да означи слог или чак део реченице.

Упознајте своје наслеђе - порука је египатске учитељице Ходе Абделазиз. Изучавала је хијероглифе и направила наставни план и програм за свакога ко жели да научи језик који су користили стари Египћани више од 5.000 година.

„Почела сам пре пет година када сам водила децу у музеје и уметничке галерије. Објашњавала сам им како је све почело, да је то време заборављено и да га треба поново открити. Приметила сам велико интересовање ученика, па ме је то навело да се бавим том темом и да направим наставни план и програм који се може предавати ученицима у школи", рекла је учитељица.

Хијероглифи су написани у редовима или ступцима. Могу се читати са десна у лево, или одоздо на десно. Да би се знало како се чита, мора се погледати човек или животиња. Они су увек на почетку реда.

„Одабрала сам хијероглифе јер треба да задржимо стари египатски језик. Древни Египћани су га користили и чували 5.000 година, али након многих промена, Египћани - као да су заборавили свој језик. Треба да чувамо свој египатски идентитет, да знамо свој језик, да не чекамо да нам га неко преводи. Основно право сваког Египћанина и сваког ученика је да разуме шта је забележено на зидовима", додала је учитељица Абделазиз.

Прва употреба хијероглифа датира још од раног бронзаног доба, око 3200 година пре нове ере. У време старих Грка и Римљана, систем је укључивао око 900 знакова.

„Лепота хијероглифа је у томе што сваки симбол има значење. Симбол представља нешто из природе и показује колико су стари Египћани имали наслеђе и да су ценили природу. На пример, из доступних слова и симбола можемо рећи које су птице живеле у то време", објашњава.

Хијероглиф потиче од грчке речи која описује древно свето писање Египћана. Међутим, Египћани нису били једини који су их користили. Њих има у резбаријама у Северној, Централној и Јужној Америци и на подручју сада познатом као Турска.

„Тако сам срећан што сам почео да изучавам хијероглифе. Знам да је то тешко, али бих волео да их научим јер је то језик мојих предака из доба фараона. Најважнија ствар коју сам научио и открио су ствари које су се дешавале у то време у Египту", изјавио је ученик Ахмед Ибрахим.

Немогуће је са сигурношћу тврдити да се постојећи систем дешифровања може применити на све хијероглифске записе, јер они који су откривени нису из истог периода. Ипак, неко, попут ове учитељице из Египта, труди се да то писмо не оде у заборав.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво