Читај ми!

Само 10 минута дневног вежбања може да вам продужи живот

Истраживање које је објављено у америчком часопису за здравље "JAMA Internal Medicine", истиче да би одрасла популација требало да вежба сваког дана по десетак минута. Тиме би се на годишњем нивоу спречило преко сто хиљада смртних случајева.

Ако би одрасле особе које напуне 40 година вежбале на дневном нивоу или упражњавале неку од интензивнијих физичких активности,према објављеним подацима истраживања у студији, само у САД би било спречено око 110.000 смртних счучајева сваке године.

Уколико би се додатна активност повећала на 20 или 30 минута, број спречених смртних случајева био би још већи на годишњем нивоу.

„Сви знамо да је вежба добра за нас, истраживање представља додатни доказ на нивоу целе популације. Ако би одрасли од 40 година вежбали мало више сваког дана, велики број смртних случајева могао би бити спречен на годишњем нивоу", рекао је Педро Сент Морис, аутор истраживања и епидемиолог Националног института за рак.

Шетња на отвореном или трчање на траци је један од најбољих и најједноставнијих начина за одржавање физичких активности.

Научници издвајају јогу јер ослобађа од стреса, а препоручују се и кућне вежбе засноване на тежини сопственог тела, односно без употребе тегова и справа за вежбање.

Важно је радити вежбе које ће активирати цело тело и све мишиће. То могу бити склекови 10 до 25 скеклова, 20 до 40 чучњева и минут трчања у месту.

За мотивацију се може искористити омиљена музика, као и друштво укућана. Научници наглашавају да вежбе не морају да буду тешке и исцрпљујуће. Сваки вид вежбања је ефикасан и доноси добро здравље за цео организам.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво