Читај ми!

Да ли добитак на лутрији заиста доноси срећу

Шта бисте урадили да добијете седмицу на лоту или главну премију било које друге лутрије? Да ли тај новац – како дође тако и оде? Колико су срећни добитници у играма на срећу и зашто су лака мета превараната?

Неки би новац од главне награде на лутрији потрошили на путовања, неки на некретнине, неки једноставно на животна задовољства.

„Игре на срећу – то вам је као нека друштвена игра. Ту постоје одређена правила, људи деле то заједничко време, искуство и то може да буде један вид забаве без идеје да се нужно добије велики добитак“, каже психолог Радмила Вулић Бојовић.

А када постанете добитник – живот се мења. Стручњаци кажу да новац добијен случајно одлази брже него што је и стигао.

„Једно истраживање у Енглеској је показало да преко 70 одсто људи који добију велики новац на лутрији – већ у трећој години од добитка немају ништа“, наводи психолог Мирјана Вуксановић.

Они који не знају како да сачувају добијен новац, упадају у замку оних којима највише верују.

„Они у ствари иду на осећање кривице код добитника – јер ти си добио новац, ти имаш, а ја немам – а нећеш да ми помогнеш, онда добитник има неку наметнуту обавезу да помогне“, каже Вуксановићева.

Постају и мета превараната. Добитници имају велику потребу да новчану награду увећају уласком у ризичне послове који их могу одвести у банкрот.

„То је одлично место за којекакве преваранте, манипулаторе који се јављају, предлажу улагања. Људи наивно дају кеш и остају без ичега. Постаје човек на неки начин алав, незахвалан – има потребу да умножава добитак и та потреба за брзим стицањем у ствари му створи проблем“, истиче Мирјана Вуксановић.

Трошењем великог новца добитници лако западају за очи иако га подижу тајно. Из Државне лутрије Србије кажу да је рок за подизање новчаног добитка два месеца.

Зараду од лото или бинго уплата посвећују друштвено одговорном пословању и заштити малолетника по свим законима одговорне игре, а приход иде и у републички буџет.

„То је податак, близу пет милијарди динара, али бих волела да истакнем да су наши играчи на играма на срећу укупно освојили 3,7 милијарди динара протекле године“, каже Вања Дробњак из Државне лутрије Србије.

Стручњаци кажу да је мало оних који су у стању да правилно располажу тим новцем, и да га уштеде. Савет је да улажу мудро и буду обазриви према људима у блиској околини, а да своју срећу чувају далеко од очију јавности.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво