Читај ми!

Зашто су Италијанима портири у згради толико важни

Ко год је бар једном био у посети некоме у Италији приметио је да скоро све зграде имају портира. То је занимање које се у Италији преноси са генерације на генерацију, обезбеђује сигурност и многе друге ствари у згради, због чега и стан који се у њој налази има већу вредност.

Чувари – они брину о томе да све буде чисто, да станари добијају пошту, да нико неовлашћен не уђе у зграду. То су портири, традиционално занимање у Италији о коме су снимљени филмови и без кога живот у италијанским кондоминијумима не би био оно што јесте. Занимање које је упркос новим технологијама и начинима заштите зграде све траженије.

„Овај посао радим већ 27 година, практично читав живот. Ово је леп посао, напоран, али ти пружа и доста сатисфакције. Наш посао је изнад свега да све буде чисто и уредно, нарочито је важно да улаз у зграду буде леп и све оно што видите око рецепције, али и пружање помоћи станарима. Доносимо им пошту, дочекујемо поштаре и курире који доносе пакете, а све то уз осмех и 'добар дан', 'добро вече'. Дакле, наш посао је да пружимо добродошлицу свима који улазе у нашу зграду“, каже Пино, портир из Милана.

Италијански портири често имају и стан у истој згради у којој раде, док они који немају смештај имају неке друге погодности које доприносе да се њихова плата од основних 1.100 евра повећа. Портир мора да буде особа од поверења, скрупулозна, којој станари зграде могу да повере и кључеве од стана.

„Ми смо једна врста велике породице, након 27 година посла, са многима смо на 'ти', многи то не желе па смо и даље на 'ви'. Имамо и кључеве од многих станова и то је велика одговорност, нарочито нам их остављају кад иду на одмор и ми бринемо о сигурности, а истовремено им и заливамо цвеће, односимо пошту у стан, тако да када се врате са одмора све буде како треба. Осим тога нам остављају новац ако треба нешто да се плати, на пример кад дођу курири и потребно је платити за пакет, дакле имају пуно поверење у нас које је стицано годинама. Ја бих овај посао поново изабрао, јер волим да будем у контакту са људима, да ћаскам, заиста волим овај посао“, поручује Пино.

У великим градовима 75 одсто зграда има портире, а њих 74 одсто су странци, најчешће Филипинци, имигранти из Шри Ланке, Перуанци и Албанци, мада има доста и Италијана.

Портири су неизоставна фигура у италијанским филмовима, а њихово присуство у стварном животу даје осећај сигурности, припадности и заједнице, а када су на боловању или одмору њихово одсуство се осећа. И мада су многи сматрали да ће се ово занимање изгубити временом, на срећу није тако и занимање портира има све важнију улогу у животу Италијана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво