Читај ми!

Јеврејски бизнисмен издао Ану Франк нацистима?

Бивши ФБИ агент Винс Пенкок верује да је његов тим истражитеља открио ко је издао Ану Франк и њену породицу и нацистима открио где су се скривали. Током окупације Амстердама, Ана Франк се са породицом крила две године у тајном скровишту у згради где је њен отац Ото радио.

Четвртог августа 1944. године, на основу анонимне дојаве полиција је открила тајно скровиште и ухапсила Франкове и још једну породицу која се са њима крила.

Ана и њена сестра Марго преминуле су од тифуса у концентрационом логору Берген-Белсен 1945. године. Једини члан породице Франк који је преживео рат био је Ото.

Мистерија дуга 80 година

Сада, 8 деценија касније, агент Панкок тврди за Си-Би-Ес да је његова истрага открила да је њихову локацију полицији дојавио Арнолд ван дер Берг, проминентни јеврејски бизнисмен који се налазио у нацистичком Јеврејском савету – телу које је спроводило одлуке власти унутар јеврејске заједнице.

Пенкок је оформио тим сачињен од психолога, истражитеља ратних злочина, историчара, криминолога и великој броја помоћника који су претраживали архиве.

„Тим и ја смо сели и саставили листу начина на који је скровиште могло да буде компромитовано. Да ли је била у питању грешка, непажња да је неко можда правио превише буке или да је виђен кроз прозор. Или је издаја била по среди“, истакао је бивши агент за Си-Би-Ес.

Његов тим претраживао је холандске извештаје из тог времена, који су били веома детаљни и које су користили нацисти да повежу људе међусобно. Онда су пажљиво прошли кроз све извештаје о хапшењу.

„Нацисти су били решени да очисте Холандију од Јевреја, у складу са ‘Коначним решењем’. До 1942. године, породица Франк је била међу 25.000 Јевреја који су се скривали. Нацисти су били веома хладнокрвни у свом умећу да натерају људе да говоре“, наводи Пенкок.

Примера ради, свакога кога би ухапсили питали би да ли зна неке Јевреје који се скривају, што је био ефикасан начин да натерају људе да говоре у нади да ће добити блажу казну.

Продавао друге у замену за свој кожу

Тај метод је истражитељима донео десетине потенцијалних осумњичених. На крају су свели листу на Ван дер Берга, чија фамилија никада није послата у концентрациони логор чак и након што је Јеврејски савет расформиран 1943. године.

Пенкок каже да се Ван дер Берг отворено кретао и живео у Амстердаму у тренутку када се рација одиграла.

Такође, Ото Франк је 1963. године у разговору са детективима рекао да је примио поруку у којој је Ван дер Берг идентификован као издајник. Бивши агент ФБИ је успео да уђе у траг копији поруке код сина детектива који је раније истраживао случај и који му је потврдио да је члан Јеврејског савета давао листе адреса где се Јевреји крију.

Истражитељи кажу да Ван дер Берг највероватније није знао ко живи на тајним локацијама, већ је имао листу места где је Јевреји крију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво