Читај ми!

Вечито непредвидиве мачке – шта нисмо знали о њихових девет живота

Можда волите своју мачку, али вероватно нисте у потпуности свесни колико је ваша љубимица и њена целокупна врста заиста посебна. На пример, да ли сте знали да су мачке развиле мјаукање као начин да комуницирају искључиво са људима?

Вечито непредвидиве мачке – шта нисмо знали о њихових девет живота Вечито непредвидиве мачке – шта нисмо знали о њихових девет живота

Мачке имају 95,6 посто гена као и тигрови, и оне деле исту врсту понашања са својим прецима из џунгле, каже Лејла Морган Вајлд, стручњак за понашање мачака и оснивач портала Cat Visdom 101.

Заједничко са тигровима им је обележавање мириса гребањем, игра са пленом, ухођење плена, обележавање територије урином.

Верује се да су мачке једини сисари који не осећају укус слатког, а када је реч о осталим чулима, мачке су кратковиде, али њихов периферни вид и ноћни вид су много бољи од људи.

Могу скочити до шест пута дуже од сопствене дужине, а у њиховој спретности им помаже можда то што имају 230 костију, док људи имају 206. Такође, мачке имају скоро двоструко више неурона у можданој кори од паса и поседују највеће очи у односу на величину главе од свих сисара.

Просечан животни век мачке порастао је за годину дана у периоду између 2002. и 2012. године, према студији болнице за кућне љубимце Банфилд.

Спавају чак 12 до 16 сати дневно, а најактивније су у зору и у сумрак, а могу провести и трећину времена док су будне „негујући се купањем".

Иако делује невероватно, мачке ће одбијати неукусну храну до тачке гладовања а многе су нетолерантне на лактозу.

Грожђе и суво грожђе, као и лук, и влашац су изузетно штетна храна за мачке. Могу изазвати срчане проблеме и проблеме са варењем.

Ако сте се питали шта жели мачка са репом у облику знака питања, она заправо жели да се игра са Вама.

Мачке имају јединствен „речник" са својим власником - свака мачка има другачији скуп вокализација, предења и понашања, али све „сматрају" да је претеће понашање када успоставите директан контакт очима са њима.

И за крај, знајте да ће Вас, иако сте Ви власник, а она Ваш љубимац, мачке означити као своју територију и то док трљају своје лица и тело о вас.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво