Читај ми!

Рецепт за одмор – зашто смо уморни иако смо се наспавали

Да ли сте покушали да надокнадите недостатак енергије тако што ћете више спавати? А када се наспавате, и даље сте уморни и исцрпљени? Заблуда је да су спавање и одмор једно те исто.

Када смо уморни, мислимо да смо лоше спавали… У ствари, потребно нам је опуштање – важни су савети лекарке Сандре Далтон Смит, ауторке књиге Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity.

Мислимо да смо се одморили јер смо се довољно наспавали и тако пропуштамо друге врсте одмора који су нам очајнички потребни. Патимо од недостатка одмора, јер не разумемо шта све одмор подразумева.

Одмор је обнављање енергије у седам кључних области живота.

Физички одмор

Може бити пасиван или активан. Пасивни физички одмор укључује спавање и дремање, док активни физички одмор обухвата активности као што су јога, истезање и терапије масаже које помажу у побољшању циркулације и флексибилности тела.

Ментални одмор

Већина нас свој дан почиње са великом шољом кафе, а после смо заборавни, деконцентрисани, раздражљиви.

Током ноћи мозак се тешко „искључује“. Мада смо спавали седам сати, будимо се уморни, као да сна није ни било.

А проблем је недостатак менталног одмора. Рецепт је планирати кратке паузе на свака два сата током радног дана, јер паузе могу да нас опомену да је тренутак да успоримо. Можемо држати свеску поред кревета како бисмо записали све „лоше“ мисли које нас држе буднима.

Одмор од екрана, буке, светла

Трећа врста одмора која нам је потребна јесте одмор од сензора. Јака светла, монитори, разговори и остала бука – било да су у канцеларији или на Зум позивима – могу да преоптерете наша чула.

Потребно је свакодневно по неколико минута затворити очи.

Креативни одмор

Врста одмора која је посебно важна за свакога ко мора да решава проблеме или размишља о новим идејама.

Али креативни одмор обухвата уживање у природи и уметности. Претворите свој радни простор у место инспирације тако што ћете ставити на зид слике местâ која волите и уметничка дела у којима уживате. Не можете провести 40 сати недељно буљећи у празно или збркано окружење и очекивати да ћете се осећати добро и полетно, а још мање да смислите иновативне идеје.

Емоционални одмор

Подразумева питања: „Како си данас?“ и искрен одговор: „Нисам добро“.

Ако вам је потребан емоционални одмор, вероватно имате и мањак социјалног одмора. Ово се дешава када не успемо да разликујемо оне односе који нас подижу од онога што нас исцрпљује.

За друштвени одмор потребно је окружити се људима који нас подржавају.

Духовни одмор

Способност повезивања изван физичког и менталног, то је потреба за осећањем припадности, љубави, прихватања и сврхе. Зато је потребно укључити молитву, медитацију или учешће у заједници у своју дневну рутину.

Као што видите, за одмор нам није довољан само сан. Дакле, време је да се усредсредимо на прави одмор који нам је потребан.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво