Читај ми!

„Споменик Стефану Немањи” – пригодно филателистичко издање

Пошта Србије пустила је у оптицај пригодно издање поштанских марака „Споменик Стефану Немањи”, у част великог жупана Стефана Немање, родоначелника српске средњовековне династије Немањића и монументалног вајарског дела откривеног на Савиндан ове године на Савском тргу у Београду, испред некадашње зграде Главне железничке станице.

Мотив на издању поштанских марака је спомен обележје са владарском фигуром Стефана Немање у племићкој одори, са мачем у десној руци и Хиландарском повељом у левој.

На постаменту, који у основи има напукли византијски шлем, симбол Немањине борбе за независност од Ромејског царства, из кога израња владарско жезло, симбол владарске моћи, приказани су и рељефи из живота Стефана Немање и српске историје током његове владавине.

Споменик укупне масе 80 тона, висок је 23,5 метра и највиши је споменик у Србији.

Пригодна емисија поштанских марака садржи марку номиналне вредности 30 динара, штампану у шалтерским табацима од десет марака, коверат првог дана и пригодан жиг.

Уметничка реализација издања дело је Мирослава Николића, креатора марака „Поште Србије“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво