Читај ми!

Благо са Монблана – кутија лежала у снегу 50 година, припадала путнику из срушеног авиона

Ризница смарагда, рубина и сафира деценијама је била закопана на глечеру код француског Монблана. Верује се да је благо припадало неком од путника на индијском авиону који се срушио у овим неприступачним пределима пре 50 година.

Кутију са драгим камењем пронашла је група планинара 2013. године, а недавно је садржај пронађене кутије подељен планинарима и локалним властима.

„Камење је подељено ове недеље у два једнака дела у вредности од око 150.000 евра сваком“, рекао је градоначелник Шамонија Ерик Фурније.

Истакао је да је веома срећан што се све после осам година завршило како је и планирано. Похвалио је планинара који је пронашао кутију са драгуљима, који је у складу са законом исту предао полицији.

На овим просторима срушила су се два авиона „Ер Индије“, један 1950, а други 1966. године.

Власти верују да драгуљи припадају неком од путника на лету од Мумбаја до Њујорка.

Током година планинари су проналазили крхотине, пртљаг и људске остатке пострадалог авиона. У мају 2012. године Индија је дошла у посед торбе дипломатске поште из Кангкењунге, из „боинга 707“, који је летео од Мумбаја до Њујорка. Срушио се на Монблану 24. јануара 1966. године. У тој несрећи страдало је 117 путника, међу којима је био и инжењер индијског нуклеарног програма Хоми Јахенгира Бабхуа.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво