Читај ми!

Тапкање, мењажа, дупликати – све чари сакупљања сличица

Сећате ли се узбуђења које смо имали пре него што отворимо нову кесицу са сличицама? Сећате ли се мириса новог албума? Пронашли смо дечаке и девојчице који се мењају, сакупљају и тапкају. Снимили смо њихове родитеље и подсећамо вас на једну од омиљених забава из детињства.

Кристијано Роналдо уместо Килијана Мбапеа. Може да звучи као фудбалски трансфер, али ако чујете „мењажа“, „тапке“, „дупликати“ – знате да је реч о скоро исто тако важним трансферима у дечјем свету сличица.

„Чим су изашле почео сам да скупљам. Када сам код бабе и деде они ми даје паре да купим, највише волим да се размењујем“, каже један од малих сакупљача.

Нису мењаже и добре оцене једини начин да дођете до нових сличица. Тапкање је старо отприлике колико и феномен сакупљања, а када сте баш добри у њему онда сте страх и трепет у друштву.

Нису сличице занимљиве само деци. Тате се често, уз изговор да помажу, присећају тренутака неизвесности из детињства. И не само тате.

„Сад ћемо да заменимо неке, јуче смо 11, пре неки дан 60 и тако дошли до краја скоро“, каже деда „помагач“.

„Мени је невероватно да клинац зна која му сличица недостаје без да гледа број, по лику зна. Ово повезује целу породицу, на тај начин се сви дружимо“, истиче тата „помагач" Светислав Симић.

„Панини је први албум издао 1970. за Светско првенство у Мексику. Нису само фудбалери били актуелни, већ и Штрумпфови, ликови из Ратова звезда. 'Имам, имам, немам...'“, чује се на сваком кораку.

Ако до неке сличице баш не може да се дође, ту је Теразијска чесма. Сваког викенда око 12 стижу колекционари. Није никада званично потврђено, али сви који сакупљају знају, најтеже је добити првих десет бројева и оне такозване златне. Вреде више када се мењате.

Има времена да се попуни овај албум. Следећи излази на лето за Светско првенство у Катару, на којем учествује и Србија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво