Читај ми!

Врсте гаражних врата у складу са местом и наменом објекта

Понуда гаражних врата на тржишту веома је разноврсна. Купци имају безброј питања и често не знају одакле да крену и за који модел да се одлуче. Цена не би требало да буде једини опредељујућу фактор, јер гаражна врата треба изабрати у складу са местом и наменом објекта на који се постављају. Које врсте гаражних врата су тренутно у понуди и како се одлучити за прави модел?

Нова гаражна врата уграђују се приликом изградње или реновирања стамбеног или пословног објекта. Какви модели се могу наћи у понуди и које све врсте гаражних врата постоје?

Сегментна гаражна врата су међу најпопуларнијима. Број продатих врата, као и интересовање за њих константно расте. Зашто је то тако? Разлога је више. Пре свега, она су практична, допадљивог изгледа и задовољавају различите потребе. Праве се од комбинације више материјала.

Састоје се из међусобно спојених сегмената, који клизе по носећим шинама приликом отварања и затварања. Дизајнирана су тако да минимално оптерећују носећу конструкцију, али су истовремено и довољно чврста и отпорна на физичка оштећења.

Кипујућа метална гаражна врата, која су била доминантан модел у прошлости, својом великом масом оптерећивала су металне шине и носаче. Временом, гаражна врата су испадала из лежишта или кривила рам, што је доводило до заглављивања и других оштећења. Знатно мања маса коју имају модерна сегментна врата, омогућила им је бољу покретљивост, флексибилност и дужи животни век. Сегментна гаражна врата карактерише и уштеда простора. Она се отварају тако што сегмент по сегмент клизи по носећим лежиштима док се не зауставе на плафону или зиду са стране.

Управо тако, нису сва сегментна врата вертикална. Сва она функционишу по истом принципу, а већина се отварају на горе и стоје на плафону када су у отвореном положају. Међутим, ако гаража има коси кров, онда је једино могућа уградња модела који се бочно отвара. Такође, ниски плафони могу бити повод за избор бочних гаражних врата. Код њих је све исто као и код вертикалних, само што се отварају на страну, клизећи по носачима. Било који од ова два типа врата да је у питању, уштеда простора је евидентна.

Што се тиче материјала, сегмента гаражна врата праве се од разних комбинација. Панели могу бити од пуног дрвета, али се све више траже она која се праве од комбинације металног костура обложене изолационом испуном и плочастим облогама. Функција синтетичких материјала, који се налазе споља, је боља изолација и заштита од влаге и падавина.

Роло гаражна врата су, поред сегментних, међу најтраженијима. Могу бити метална или од пвц-а. Основна предност ових врата је уштеда простора, чврстоћа упркос мањој маси и широка примена. Осим за гараже, користе се и за локале, магацине, складишта и индустријске објекте.

Када је у питању отварање и затварање, оно може бити аутоматско, ручно или комбиновано. Гаражна врата се аутоматски могу покретати притиском на прекидач на зиду или преко даљинског управљача. Тада механизам покреће електромотор са погоном на струју. Комбиновани систем предвиђа могућност и ручног и аутоматског отварања гараже. То је најбоља опција, јер функционише и ако се електромотор поквари.

Метална гаражна врата још увек нису отишла у заборав. Без обзира на мноштво нових модела, и даље постоје у понуди класична двокрилна метална врата. Она су погодна за гараже које стоје као издвојени дворишни објекти. У кућама и викендицама, које се налазе на већим плацевима, штедња простора није приоритет, те се класична двокрилна гаражна врата и даље уграђују у оваквим објектима. Власници викендица доживљавају робусна метална врата као бољу заштиту од провала.

Поред ових модела, у понуди постоје кипујућа гаражна врата која су израђена од сличне комбинације материјала као и сегмената. Она су погодна за гараже које су пространије и где није толико важно да се штеди простор испред и унутар самог објекта. Могу бити топлотно изолована или не, све зависи од жеља и потреба. Такође, ова гаражна врата, као и сва претходна могу имати системе аутоматског и ручног отварања.

Ако желите да уштедите, можете се задржати на једноставном ручном отварању, нарочито ако се гаража налази у дворишту и ако је изолован објекат. Уколико немате дворишну капију која се отвара на даљински управљач и морате да изађете из аутомобила како бисте је отворили и затворили, онда нема много сврхе у томе да вам се гаража отвара и затвара на дугме.

Индустријски објекти и локали, попут радионица, могу имати гаражна врата која имају у себи уграђене стаклене површине попут прозора. На тај начин омогућава се продор природног светла. Друга варијанта су перфорирана роло гаражна врата, која имају мање или веће површине са мрежама, рупицама или већим отворима. Оваква врата погодна су као додатна заштита локала, или као ограда у великим, заједничким гаражама.

Ако нисте сигурни која гаражна врата треба да купите и уградите, консултујте се са стручњацима из компанија које се баве њиховом производњом и продајом. Увек купујте на провереним местима, како бисте добили загарантован квалитет. У случају кварова механизама или физичких оштећења самих гаражних врата, произвођачи имају обезбеђен сервис. Редовно одржавање и правилна употреба ће омогућити да своја нова гаражна врата користите у годинама и деценијама пред нама.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво