Читај ми!

Луксембург први у Европи легализовао марихуану: Четири биљке дозвољене на тераси

Одраслим особама у Луксембургу биће дозвољено да узгајају до четири биљке канабиса у својим домовима или баштама у складу са законима који ће ту земљу учинити првом у Европи која је легализовала производњу и потрошњу ове дроге.

Власти у Луксембургу најавиле су темељне промене у приступу земље рекреативној употреби и узгоју канабиса као реакцију на неуспех забрана и одвраћања свог становништва од употребе марихуане, пише британски Гардијан.

Нови закони особама старијим од 18 година дозвољавају да легално узгајају до четири биљке канабиса по домаћинству за личну употребу.

Трговина семеном ће такође бити дозвољена без ограничења на количину или нивое тетрахидроканабинола (ТХЦ), главног психоактивног састојка.

Како се наводи у саопштењу Владе Луксембурга, семе ће моћи да се купи у продавницама, да се увезе или купи преко интернета.

Такође, постоји намера да се омогући домаћа производња семена у комерцијалне сврхе, али планови за национални ланац производње и дистрибуцију које регулише држава одложени су због пандемије коронавируса.

Министарка правде Сем Тамсон описао је промене у законској регулативи о домаћој производњи и потрошњи канбиса као први корак.

„Морали смо да урадимо нешто. Имамо проблем са дрогом, а канабис је дрога која се највише користи и представља велики део илегалног тржишта", рекла је министарка Тамсон.

„Желимо да почнемо тако што ћемо омогућити људима да канабис узгајају код куће. Идеја је да потрошач није у илегалној ситуацији ако конзумира канабис и да не подржавамо читав илегални ланац од производње до транспорта до продаје у којем је много беде. Желимо да учинимо све што можемо да се све више удаљимо од илегалног црног тржишта", објашњава министарка.

За овакве узгајиваче, место гајења четири дозвољене биљке биће ограничено на уобичајено место становања, у затвореном или на отвореном, на балкону, тераси или у башти.

Законска забрана конзумирања и транспорта канабиса или производа од канабиса остаће на снази, а трговина канабисом или производима од канабиса осим семена, било бесплатно или уз плаћање, такође остаје забрањена.

Према новим, блажим законима, међутим, конзумација и транспорт количине до три грама више се неће сматрати кривичним делом, већ ће бити квалификовани као прекршаји.

Казне би биле смањене са износа који варира између 251 и 2.500 евра, на само 25 евра за поседовање испод три грама.

„Изнад три грама, ништа се не мења, сматраћете се дилером. Ништа се не мења ни за возаче аутомобила - и даље постоји нулта толеранција", нагласила је министарка Тамсон.
Извори блиски Влади наводе да је улажавање закона вођено жељом да се либерализује потрошња и узгој „унутар сопствена четири зида".

Планиран је систем државно регулисане производње и дистрибуције како би се обезбедио квалитет производа са приходима од продаје који ће се улагати „првенствено у превенцију, образовање и здравствену заштиту у широкој области зависности", кажу извори из владе.

Искуства других земаља 

Луксембург ће се придружити Канади, Уругвају и 11 америчких држава у кршењу конвенције УН о контроли опојних дрога, која обавезује потписнице да ограниче „искључиво у медицинске и научне сврхе производњу, прераду, извоз, дистрибуцију увозених сировина или производа, трговину, запошљавање и поседовање лекова" укључујући и канабис.

Уругвај је постао прва држава на свету која је створила легално национално тржиште марихуане када је легализовала дрогу 2013. године, а Канада је то учинила пет година касније.

У Холандији, европској земљи која је, вероватно, наводи британски лист, највише отворена према употреби канабиса, и даље су технички незаконити рекреативна употреба, поседовање и промет ове опојне дроге.

„Политика толеранције", или gedoogbeleid, подразумева рекреативну употребу која је у великој мери прихваћена али унутар јасних граница.

Канабис је, подсећа Гардијан, и даље илегално поседовати, узгајати, дистрибуирати или продавати у Великој Британији. Онима који су ухваћени са дрогом прети највише пет година затвора, неограничена новчана казна или комбинација ових казни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво