Читај ми!

После бурних преговора, Ван Гогов акварел процењен на 30 милиона долара иде на аукцију

Аукцијска кућа Кристи, посредовала је у преговорима између продавца Ван Гоговог акварела и потомака две јеврејске породице које су били власници овог дела пре него што су га запленили нацисти у Другом светском рату. Акварел „Стогови пшенице“ ће се наћи на аукцији у Њујорку и, како се процењује, достићи цену од 30 милиона долара.

Живописни акварел Винсента ван Гога на коме су овековечени снопови жита на провансалским пољима наћи ће се на аукцији у Кристију у Њујорку 11. новембра. Не постоји чак ни колор репродукција ове слике која је последњи пут јавно била изложена 1905. године. Процењује се да ће достићи цену од 20 до 30 милиона долара.

Акварел Стогови пшенице (Meules de Blé) појавио се у каталогу Аукцијске куће Кристи после врло сложених преговора у које су биле укључене три стране – потомци две јеврејске породице које су биле власници Ван Гоговог акварела до Другог светског рата и наследници Едвина Кокса, тексашког нафташа, у чијем поседу се слика налази данас.

Породица Кокс продаје и друга Ван Гогова дела која се налазе у њиховој колекцији, а од којих ће приходовати више од 70 милиона долара. Сва три дела потичу из времена које је Ван Гог провео у Француској у периоду од 1888. до 1890. године.

Слика је настала почетком јуна 1888. године када је Ван Гог боравио у Арлу. Акварел је био увод у развијенију форму уља на платну коју је урадио неколико дана касније, а које се налази у Музеју Кролер-Милер.

Недељу дана касније Винсент је послао акварел свом брату Теу. Његова удовица, Жо Бонгер, позајмила га је 1905. године за велику ретроспективну изложбу Ван Гогаових дела у Амстердаму. Две године касније слику је продала париском уметнику и колекционару Густаву Фајету.

Стогове пшенице је 1913. године купио индустријалац из Берлина, Мак Мајровски. Имао је лепу збирку импресионизма и постимпресионизма, укључујући и Ван Гогов портрет Камиле Ролан (1888) који се сада налази у Музеју у Сао Паулу.

Када су у Немачкој нацисти преузели власт, Мајровски је пред прогонима 1938. побегао у Амстердам, а поменути акварел је поверио трговцу уметнинама Полу Гропуу, немачком Јеврејину који је тада радио у Паризу.

Убрзо затим акварел је купила Парижанка Александрина де Ротшилд, припадница богате јеврејске породице банкара. И она је била обожавалац Ван Гога и власница слике Кућа са сунцокретима (1887) која се сада налази у другој приватној колекцији. Де Ротшилдова је побегла у Швајцарску по избијању Другог светског рата.

Стогови пшенице су остали у Паризу и пошто су Немци окупирали град у јуну 1940. године акварел је заплењен и послат у Аустрију.

После рата Де Ротшилдова је покушала да поврати слику, али није успела. Даља послератна историја акварела није јасна, али се 1978. године он појавио у њуроршком огранку галерије Вилденштајн, која је била у власништву јеврејске породице из Париза. Галерија је наредне године Ван Гогов акварел продала Едвину Коксу који га је окачио у салону своје виле у Даласу.

После Коксове смрти, прошле године, породица је са Аукцијском кућом Кристи уговорила продају његове фантастичне уметничке колекције, али се поставило питање власништва над акварелом Стогови пшенице, јер је било немогуће ставити га на аукцију уколико право власништва још од периода нациста није рашчишћено.

Наследник Мака Мајровског је преко берслинске адвокатске канцеларије тврдио да је Ван Гог био предмет „прислилне продаје“ 1938. године, а наследници Де Ротшилдове су тврдили да су акварел опљачкали немачки окупатори. На крају су све три заинтересоване стране постигле нагодбу.

Како стоји у каталогу Аукцијске куће Кристи: „Рад се нуди на продају у складу са споразумом о поравњању између садашњег власника, наследника Мака Мајровског и наследника Александрине де Ротшилд. Споразумом о поравњању решава се спор око власништва и дело ће у потпуности припасти најуспешнијем понуђачу“.

До сада је највишу цену од 8,8 милиона фунти остварио Ван Гогов акварел Жетва на аукцији у Сотбију 1997. године, дело које је такође насликано у јуну 1888, дан-два пре Стогова пшенице.

Друга два Ван Гогова дела из Коксове колекције која ће се наћи на аукцији у Кристију су Дрвене колибе међу маслинама и чемпресима, пејзаж насликан у октобру 1889. године. Иако није објављена процена, у Кристију верују да би ова лепа слика требало да достигне цену од око 40 милиона долара.

Трећи Ван Гог је Младић са плавим цветом (Jeune Homme au Bleuet), насликан у јуну 1890. године, месец дана пре уметникове смрти. Сва три дела Винсента Ван Гога из колекције породице Кокс биће изложена у Кристију у Лондону од 17. до 21. октобра.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво