Читај ми!

Идоли младих - који је критеријум избора у модерном друштву?

Потреба за идолима стара је колико и цивилизација. Кроз векове, људи су за идоле бирали победнике, велике вође и владаре. Како по овом питању стојимо данас? Ко су идоли данашњице, да ли их бирамо сами - или нам их медији и друштвени контекст намећу.

У периоду одрастања, када млада особа прижељкује одређени модел понашања и стил живљења, јавља се и потреба за идолом. Све док нас особа коју идеализујемо мотивише и покреће ка остварењу циља, идоли су пожељни и важни за изградњу идентитета.

"Идоли нам дају усмерење и референтну тачку којој тежимо, тако да све изазове, недаће, дилеме које имамо на овом путу током одрастања или током прављења избора, олакшава нам то што имамо идоле, даје нам сигурност и оријентацију", истакла је психолог Невена Чаловска Херцог. 

"Они су, не само огледало у смислу рефлексије него су креатори. Формирање идола је један начин како се конструише култура данас, како се конструише пре свега популарна свест", рекла је Нада Секулић, антрополошкиња, Филозофски факултет у Београду. 

На основу избора личности које се сматрају пожељним моделом за поистовећивање, у великој мери се може "опипати" и пулс друштва, вредносни систем и владајући културни образац заједнице. Млади често упадају у замку, верујући да су идоли тачно онакви какви нам се представљају,  идеалне особе, са идеалним животима. 

"Проблем са таквим начином дефинисања популарне културе је управо у томе што се неутралише критички однос, него нам постају узори ликови на основу својих појавних особина које истовремено уопште не значи да су стварно особине тих људи", истакла је Нада Секулић. 

Анкета:

- Битно је каква је та особа по карактеру, какве има особине, да је поштена и да је човек у фигуративном смислу те речи. 

- Мора да има виши идеал, посвећеност другим људима, породици, уопште, стварању добра и стварању мира. 

- Мислим да су се моралне вредности преокренуле, када сам била мала можда су то били неки успешни људи, спортисти, научници, а сада смо то ставили у запећак.

"Свакако мислим да би требало радити на интегративном приступу, на поштовању људи који су допринели добробити човечанства, а не нечем што на прву лопту делује привлачно", рекла је Нада Секулић, антрополошкиња, Филизофски факултет Београд. 

"Идоли су нам дефинитивно потребни, али је врло важно како правимо изборе. Да ли правимо изборе у складу са неким вредностима који су у складу са нама или доживљавамо да су нам наметнути, или из других интереса", закључила је психолог невена Чаловска Херцог. 

Идентификација са идолима и узорима значајан је део емоционалног и социјалног развоја, пре свега деце и младих. У времену виртуелне стварности и некритичког прихватања медијских садржаја, лако се наметну погрешни. Зато је мудро окренути се узорима, људима из блиске околине, а за идоле  бирати личности које радом и трудом остварују своје циљеве. Сврха постојања идола је да нам буду подстрек и инспирација, а не узори које ћемо слепо обожавати и недостижно им се дивити.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво