Читај ми!

Данијела преузела мушке послове у Ражњу: прави црепуље и гаји пчеле

Црепуљарство, стари занат који је био готово заборављен, у ражањском крају не само да се одржао већ има и будућност. Ражањско црепуљарство уврштено је у Национални регистар нематеријалне баштине, а општина ради и на брендирању овог производа.

Село Рујиште код Ражња, где се некада свако друго домаћинство бавило црепуљарством и добро живело од тог заната, сада има свега двојицу мајстора црепуљара. Ћерка једног од њих решена је да сачува занат који је у породици генерацијама. Зато јој није тешко да заврне ногавице.

„Одрасла сам уз црепуље и на црепуљарском брду. Тако да сам то заволела одавно. Најтеже је копање земље, стругање црепуља и гажење блата. Све се ради физички“, прича Данијела Петровић из Ражња.

Посуду из које је свако јело укусније Данијела израђује од умешеног блата од јединствене глине са оближњег брда, коју затим суши и пече. Баш како је научила од оца.

„Ја сам поносан. Само, то је тежак посао. Него она не одустаје“, каже Данијелин отац Томислав Карастојковић из Рујишта. 

Само ове године вредна црепуљарка направила је 300 црепуља, и за сваку има купца, што доноси солидну зараду. И каже, неће дозволити да занат изумре.

„Имам сталне муштерије, по ресторанима, из иностранства доста купују, доста и овако купују за викендице, за кућну употребу, јер ко проба јело из црепуље он обавезно купи црепуљу. Учи и син да прави, да то остане у породици“, каже Данијела.

„Некад је била много лепа зарада. Не зависиш ни од фирме, ни од никога“, сећа се Томислав.

Поред израде црепуља, Данијела брине и о породици, кући, а помаже и родитељима у башти. Озбиљно и са много љубави бави се и пчеларством, још једним послом који овде сматрају мушким.

„Стигне се некако све уз помоћ деце, супруга. Кад се нешто воли има се времена за све. Нема се пуно једино слободног времена, неког викенда, одмора, то још не постоји“, нагласила је ова црепуљарка и пчеларка.

Уз све обавезе стигне и да се дотера за посао који, као и све остало, ради уз осмех.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво