Читај ми!

Изградио ротирајућу кућу да удовољи жени која није била задовољна погледом

Како би удовољио својој жени која је желела да из породичне куће има поглед на све стране, Војин Кусић из Српца у Републици Српској је, по сопственим нацртима, изградио кућу која се окреће око своје осе.

Када је завршио са градњом породичне куће, жена Војина Кусића из Српца није била задовољна распоредом и захтевала је да се то промени. То је подразумевало да се избијају зидови, прво на спрату, затим у приземљу. На крају му је досадило приговарање и стално премештање, те је дошао на идеју да направи кућу која се окреће око своје осе, прича градитељ ове необичне куће у Ројтерсовој репортажи. 

„И улаз куће се помера, па ако видиш да иду нежељени гости, ти окрени кућу на другу страну, ваљда ће се људи вратити“, објашњавао је Војин жени своју намеру.

Обраћао се за помоћ грађевинцима и пројектантима, али нико коме је испричао шта му је намера није имао разумевања. Једно време је наводно одустао од идеје, али је ипак наставио да размишља о томе како би сам могао да дође до жељеног резултата.

Смештена у плодној равници на ушћу Врбаса у Саву, недалеко од места Србац, кућа се окреће око своје осе жељеном брзином, тако да се и поглед мења: на кукурузна поља, на шуму или реку.

„Све сам сам направио, а правио сам шест година. Сваки дан нешто. Мени се не жури нигдје“, додаје Војин.

Кућа може за 24 сата да направи пун круг, али може и да се повећа брзина тако да се за само 22 секунде окрене за 360 степени.

Војин каже да су га инспирисали српско-амерички проналазачи, Никола Тесла и Михајло Пупин, с обзиром на то да потиче из сиромашне породице и није био у могућности да се школује, па је самоуки проналазач. 

„Када сам био у болници, имао проблема са срцем, онда сам замолио доктора, пробајте ми продужит бар још годину дана, пошто имам пројекат куће која се окреће у глави. Ако се угаси овај компјутер у глави, не знају наставити даље јер немам то нигде нацртано“, присећа се Војин Кусић који је коначно завршио свој оригинални пројекат.

Нажалост, Војинова жена није била расположена да коментарише да ли је задовољна кућом.  

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво