Читај ми!

Мислили сте да је Нови Београд спаваоница, чекајте да видите Кудрово поред Санкт Петербурга

Рапидно растући град Кудрово носи епитет „главног села Русије“ са разлогом. До краја 20. века у селу никада није живело више од хиљаду људи, а данас је спаваоница Санкт Петербурга крцата џиновским бетонским зградама према којима Нови Београд изгледа као градић Лилипутанаца.

Иако Кудрово административно не потпада под територију Санкт Петербурга већ Лењинградске области, оно је протеклих година постало спаваоница северне престонице Русије.

Све до првих година 21. века ту се налазило сеоце, у којем су грађевинске компаније виделе велики потенцијал и почеле ужурбани развој.

Преовлађујућа карактеристика данашњег Кудрова су огромне бетонске зграде високе по 20 спратова, од којих је највећа постала позната широм Русије и света.

Њене размере су просто невероватне – 35 улаза, 3.708 апартмана у џиновском стамбеном комплексу са 18 до 25 спратова. Направљена је тако да ствара затворену кружну структуру са унутрашњим двориштем попут лавиринта које је крцато паркираним аутомобилима.

Чак и према конзервативним проценама, само у овој згради живи најмање 10.000 људи.

Релативна близина Санкт Петербурга, велика потреба за новим стамбеним простором и грађевинске фирме спремне да ту потражњу задовоље направиле су од Кудрова „главно село Русије“.

Историјска позадина Кудрова

Кудрово се први пут спомиње у новгородским списима у 15. веку. У 19. веку било је део властелинских поседа и у њему су се налазили виногради и дестилерије вотке.

Совјетска власт донела је реорганизацију села и оснивање задружне фарме. Средином прошлог века око 300 људи је живело у селу, а до краја осамдесетих до села је ископан и тунел за подземну железницу, али станица до данас није отворена.

Све то се, међутим, променило почетком 21. века, а мало село Кудрово постало је град.

Кудрово такође зову „мравињак“, јер је почетком 2000-их почела градња стамбених комплекса са двадесет и више спратова са углавном мањим становима.

Упркос томе што „главно село Русије“ још нема милион становника, узимајући у обзир стопу раста неће проћи још много времена да стигне до тог броја.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво