Читај ми!

Споменик херојским Пољацима који су летели у помоћ устаницима у Варшави, али су скончали у Сенти

Након више од седам и по деценија расветљени су детаљи обарања савезничког авиона код бачког села Торњош, када су страдали пилоти британског РАФ-а – пољски авијатичари. Њима је недавно у Сенти подигнут споменик, а успостављена је и блиска сарадња Србије и Пољске.

У ноћи између 10. и 11. септембра 1944. у околини села Торњош код Сенте немачки Луфтвафе је оборио савезнички авион. Реч је о бомбардеру „либератор“ британских Краљевских ваздушних снага РАФ чија је мисија била испорука оружја и хуманитарне помоћи устаницима у Варшавском гету.

Авион је полетео из једне од савезничких база у Италији, посаду је чинило седам авијатичара Пољака и био је део групе од десетак авиона.

Обарање авиона и погибију три пилота историчари су потврдили након више од седам и по деценија, а тим поводом у Сенти је недавно подигнут споменик. Истраживање је обухватило немачке, британске и пољске војне архиве.

„То је важно да су тројица погинула у принудном слетању или од рафала, а четворо су преживели. Они су постали заробљеници и вероватно су пребачени у Шиклош у Мађарску где је био центар заробљеника, пољских заробљеника“, каже Лајош Тари из завичајног одељења Историјског архива Сента.

Истинити мит

Први писани подаци везани за обарање британског авиона у близини Торњоша тичу се сахране три британска пилота на локалном гробљу. Како сазнајемо након Другог светског рата ова 3 пољска пилота су ексхумирана и сахрањена у заједничку гробницу Комонвелтових војника у Београду.

Дуго се мислило да је обарање савезничког авиона само легенда, док је последњих година откривена локација, а пронађени су и поједини остаци попут сата са инструмент табле авиона.

Обележје страдања ових пилота сада је једини споменик Пољака у Србији.

„Не само да је важан овај споменик и ова посета за Сенту него је веома важно за цео наш регион. Значи, могу да се остваре разне сарадње: економска, културна или туристичка“, наводи председник Општине Сента Рудолф Цеглери.

Убудуће сваке године 10. септембра, у Сенти ће бити обележен Устанак у варшавском гету и сечање на трагедију пољских пилота.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво