Читај ми!

Американац који зна више о нашим споменицима од нас самих

Американац Доналд Нибл је писац, љубитељ историје и путовања. На једном од њих, Доналд се заљубио у овај део планете и тако је настао прво веб-сајт, а затим и књига „База монументалних споменика: Споменичка историја Југославије“.

Љубав између Доналда Нибла и споменика на овим просторима почела је 2015. године, када је наишао на књигу белгијског фотографа који је овековечио споменике на простору бивше Југославије.

Нибла су, како каже, заинтересовале те апстрактне бетонске творевине и видео је да се у њима крије много историја, али пошто фотографије до којих је дошао нису биле стављене у било какав контекст, пожелео је да о њима више сазна.

„Због тога сам 2016. године дошао овде и провео три месеца обилазећи локалитете, фотографишући их и записујући све што сам могао да сазнам. Добио сам и преводе натписа са споменика и разумео њихову причу и сврху. То моје путовање сада траје већ пет година“, наводи Нибл.

Споменике је открио истражујући Гугл мапе. Пронашао је њихове координате, сео у аутомобил и пратио навигацију. Углавном је стизао на право одредиште, али се дешавало и да залута, признаје Доналд.

„Када сам први пут дошао у овај регион 2016. године уопште нисам намеравао да напишем књигу нити да направим веб-сајт. Само сам желео да задовољим своју радозналост и научим нешто о тим споменицима“, додаје гост Јутарњег програма.

Али када се вратио кући схватио је да на располагању има огромну количину фотографија и превода и података, и помислио је да би било добро та тај материјал организује тако што ће направити неки мали кутак на интернету који ће се људима можда чак и допасти.

На његово изненађење, људи из целог света су почели да му шаљу поруке и то не само из региона бивше Југославије, већ и из Јапана, Западе Европе, па чак и из крајева света за које до тада није ни чуо.

Тако је једног дана стигао и мејл од лондонске издавачке куће која већ има доста објављених књига о источноевропској архитектури. Тако је настала и књига Spomenik monument database /Споменичка историја Југославије, која је добила и превод на јапански језик.

Доналд Нибл је иначе по струци биолог и радио је у области заштите животне средине за владу Сједињених Држава, међутим како је хоби почео да му одузима све више времена и како је од тога могао и да живи, на крају се посветио само томе.

Признаје да свакога дана научи нешто ново, јер постоје хиљаде споменика у региону, и осећа да је тек загребао површину њихове приче. Док их је изучавао сазнавао је много и о уметницима и архитектама који су их урадили, нешто и о њиховом животу, што га је навело да почне да пише о југословенској архитектури, о уметницима који су тада стварали и да види како се та три елемента – историја, вајарство, архитектура – спајају.

„Изучавање споменика је само врх леденог брега и онда сам почео да пишем и о другим компонентама те дисциплине. Тиме се у последње време бавим и сада могу боље да разумем читаву ту причу. Јер споменици нису били изолована појава, они су били део система креативног стваралаштва, дизајна, уметности који је владао у читавој земљи“, наглашава саговорник Иване Миленковић.

Доналд Нибл ће у овом наврату провести шест недеља обилазећи регион и планира да покрене и канал на Јутјубу, с обзиром на то да млађи људи, како каже, више воле да гледају видео-прилоге и да дâ нову димензију свом досадашњем раду која није постојала.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво