Читај ми!

Ако упаднете у замку романтичне преваре то може скупо да вас кошта

Довољан је само један клик на компјутеру да се нечији живот промени у потпуности. Упасти у мрежу романтичних превара је нешто што свакоме може да се деси. Данас је овакав вид изнуђивања новца постао четврта интернет индустрија на свету, одмах после онлајн клађења, дигиталне музике и видео-игара.

Усамљеност, карантин, избегавање састанака уживо због страха од заразе коронавирусом, све већи број људи који већину свог времена проводи испред монитора, довело је до пораста „Романтичних превара“, које прати полиција широм света, у којима се на организован и суптилан начин од жртава изнуђује новац и друга материјална добра.

Све почиње малим, почетним знаком поверења и позивом на ћаскање или комплиментом који делује невино и без скривених намера. Наставља се по осмишљеној стратегији и шеми која се пре или касније понавља.

Особе са друге стране монитора које се налазе било где у свету или је чак у питању читава агенција која на овај начин зарађује, стварају лажни профил и чине све не би ли одабрана особа поверовала у њихову љубав, а све у циљу економске користи.

У свету позната као "Romance Scam" или "Love Scam", романтична или љубавна превара је нешто на чему преваранти организовано раде. Проучавају профил особе на основу информација које су о себи поделиле на интернету и тако сазнају доста о својој „жртви“ – да ли живи сама, које су јој слабости и какав јој је укус.

Тај модус операнди добро познају полиције широм света, али да би ушли у траг преварантима и спречили даље ширење потребно је првенствено да особе које су „упале у мрежу“ то признају семе себи, а затим околини и полицији. Жртве су, по светским подацима, најчешће жене између 40 и 65 година, а главну улогу игра усамљеност.

Италијанска полиција је потврдила да је у последњих годину дана, за време епидемије, број превара порастао за 10 одсто. Само у Сједињеним Америчким Државама постоји више од 1.400 сајтова за онлајн дружење и мада нису настали из ниских побуда, свакако могу да буду искоришћени од стране појединаца или група управо у ту сврху.

Наиме не ради се само о новцу, како објашњава италијански криминолог Кристина Брондони, аутор романа Стан на послењем спрату у коме описује управо овај феномен. Често преваранти траже кола, податке кредитних картица, поклоне, сатове и слично које им, нажалост, особе често и шаљу.

И док са једне стране монитора компјутера седи реална особа која је у том тренутку свог живота усамљена, под стресом, емотивно рањива, са друге стране могу бити мушкарац, жена или читава група људи који наизменично ћаскају са жртвом нудећи јој све оно што она жели да чује и види. 

Знаци да се ради о превари

Романтичне преваре су криминалне радње које имају утврђен модел. Одабраној особи се удварају, после кратког времена откривају да су се заљубили и чине све да се особа са друге стране екрана заљуби, планирају будућност и сусрет до кога никада не долази.

Наиме, када треба да дође до сусрета лицем у лице, преваранти изненада имају милион разлога због којих су спречени – саобраћајна несрећа, крађа свих докумената, празан банковни рачун због нестанка кредитне картице. То је први знак да нешто није у реду. После тога неминовно следи молба да им се пружи материјална помоћ.

То мени не може да се деси

У већини случајева жртве романтичне преваре не желе да виде истину, оправдавају заправо непознату особу која, наводно живи на другом крају света, ради као менаџер на нафтној платформи, као војник на неком ратишту, менаџер који је послат ван своје земље и који нема начина и времена да другачије упозна потенцијалну љубав свог живота. 

Већина људи тврди да тако нешто њима не може да се деси, да би они одмах схватили да се ради о превари, али овај развијени систем на врло детаљан и упоран начин „обрађује“ жртву тако да она не слуша ни оно што јој говоре блиски пријатељи, рођаци или властита деца, а то је да су жртве преваре која је другима тако очигледна док заинтересованој особи није, те једноставно ни она сама не може и не жели да поверује да се и њој тако нешто десило.

Они заиста желе да верују у то да се одабранику њиховог срца десило нешто страшно попут изненадне болести за чије лечење је потребна одређена сума новца, да их је неко покрао на аеродрому баш пре укрцавања у авион, да су их ударила кола, да им се дете из претходног брака тешко разболело и томе слично.

Шта саветују стручњаци

Полиција саветује да прво што је могуће урадити јесте трагање за фотографијама особе са којом су у контакту, како би се уверили да ли користи лажне фотографије. Опција Reverse image searching је добра почетна тачка.

Касније остаје на самој жртви да одлучи да ли ће особу којој је дала новац или остала финансијска средства, ако до тога дође, пријавити полицији и обавестити банку да блокира рачун.

Постоје читаве групе које у свету пружају подршку људима који су жртве романтичних превара, не само на Фејсбуку, већ и званичне странице полиције, на пример, у Великој Британији, на чијој страници је могуће наћи податке о томе да су 73 жртве романтичне онлајн преваре само у њиховом округу у протеклој години изгубиле више од милион фунти.

Оваквих група за подршку има у читавом свету, а жртве су најчешће људи из Америке, Британије, Аустралије којима одређене суме новца на први поглед и не изгледају као превелике, док путовања и остали поклони вољеним особама које често живе у Азији, Африци и у неким другим сиромашнијим деловима света, а које никада нису видели ни преко Скајпа (сем у неким случајевима говорних порука на Вотсапу) јесу нешто што се подразумева у једној вези.

„Прекинута чаролија“

Доктор Нело ди Мицо је овом феномену посветуо књигу Прекинута чаролија у којој наводи да је, када се ради о економским губицима, од свих онлајн криминалних радњи, ова на другом месту по тежини. Нажалост, по речима психолога, ово је нешто што заиста свакоме може да се деси у одређеном периоду живота када.

Контакти преко интернета жртвама које у том моменту не знају да су управо то, осећај лажне сигурности даје и то да су заштићени у четири зида властитог стана.

Италијанска полиција је у медијима дала и пример, између осталог, удовице старије од 60 година, чија су деца приметила да јој нестају скупи предмети из куће, као и велике количине новца са рачуна, док на крају нису открили да је она у онлајн вези са непознатом особом која је „позајмила“ фотографију човека који живи на другом крају света и који нема никакве везе са читавом причом.

Ова жена, као и скоро све друге жртве романтичне преваре, није желела да прихвати истину ни након свих доказа. Наиме, жртве лакше подносе економски губитак од емотивног губитка јер им је изузетно тешко да прихвате да особа за коју су се везали заправо не постоји.

Шта радити, а шта не

Полиција саветује да је, осим претраге послате фотографије на Гуглу или другим претраживачима, потребно дати предност разуму а то значи – ако смо већ прихватили захтев за пријатељство на Фејсбуку, онда је разумно упитати се зашто нека особа која за себе тврди да ради као доктор или менаџер уопште има потребу да тражи некога ко живи на другом крају света и са ким је веза реално тешко остварива с обзиром на велику удаљеност.

Затим, кажу стручњаци, немојте слепо веровати особи коју никада нисте видели, да се толико заљубила у вас. Чим та иста особа почне да тражи новац или поклине – мобилни телефон, сат, Ајтјунс карте и слично, потребно је прекинути сваки контакт и блокирати ту особу.

Никада не остављајте тој особи податке ваше кредитне картице јер на крају можете да испаштате не само због празног рачуна већ и да будете кривично гоњени због прања новца.

Никада не шаљите интимне фотографије. И никада не заборавите да је на интернету могуће све лажирати – преко профила, фотографија, пријатеља, званичних докумената, фотокопија пасоша, бројева телефона и слично.

Стручњаци такође упозоравају да преваранти могу да се представе и као адвокати особа са којима је започета онлајн веза, као локална полиција земље из које долази преварант, адвокат који је специјализован за интернет преваре и слично.

Обратите се пријатељима (или их слушајте ако вас упозоравају да нешто није у реду), психолозима и полицији и верујте да то и вама може да се деси. Јер милиони примера људи свих друштвених слојева, порекла и образовања то доказују.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво