Читај ми!

Минијатурна историја ратне авијације Србије и Југославије

Златиборац Самир Аслани, на око два метра квадратна импровизованог музејског простора, сместио је више од 300 макета из скоро дупло веће збирке. Реч је о ратним авионима који су од 1914. до данас летели код нас и у свету.

Најпре књиге из ове области, а онда и макете, постале су страст, коју Златиборац Самир Аслани негује од детињства и коју, је уз редован посао новинара, настоји да подели са другима.

„Имам отприлике све авионе од 1914. па до 2018. и 2019. Нажалост, тренутно не могу да набавим две макете које су везане за рано ваздухопловство Краљевине Југославије. То су прва два авиона која су чинила партизанску авијацију, који су пребегли из Хрватског ратног ваздухопловства и коришћени су у борбама против усташа у Босни“, каже власник колекције макета Самир Аслани.

Металне, дрвене, пластичне, папирне макете, махом купује или добија, по потреби прави и сам.

Свака од њих има своје приче, које је овај заљубљеник у авијацију, преточио у књигу „Ловачки авиони у Другом светском рату“.

„Сви они имају своју историју, како су настали, зашто су настали, ко је на њима летео, судбине пилота, самих авиона који су мењали државе и ратна ваздухопловства. Мени су занимљиве макете које се тичу нас, цео тај историјски део, како смо правили те авионе, Југославија и Србија имају богату ваздухопловну традицију“, истиче Аслани.

Осим обележавања важних датума, Априлског рата и победе над фашизмом, и за ову годину планирану трећу тематски изложбу, Самир настоји да оживи сећање на златиборску једриличарску школу, једну од две врло успешне једриличарске школе Краљевине Југославије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво