Читај ми!

Напад камиказе који је пошао по злу – остао само отисак на трупу брода

Напади камиказа јапанске царске авијације пред крај Другог светског рата остају запамћени као једна од најстрашнијих тактика употребљених у највећем глобалном конфликту у историји.

Амерички Морнарички институт поделио је на Твитеру занимљиву фотографију која показује колико су понекада ти напади, чак и када погоде мету, били узалудни.

Истина, камиказе су понекада наносиле велику штету и губитке савезничкој морнарици, али су увек коштале живота јапанске пилоте који су се одлучивали на такав напад. 

Иако су хиљаде пилота Земље излазећег сунца платиле главом у самоубилачким акцијама, нису успели да преокрену исход рата.

Фотографија недавно подељена на друштвеним мрежама показује отисак јапанског авиона који се закуцао у бок британске крстарице.

Невероватна фотографија направљена је када је 26. јула 1945. године код Холандске Индије тешка крстарица „Сасекс“ претрпела напад камиказе у лаком бомбардеру „мицубиши Ки-51“.

Тог дана „Сасекс“ је био мета два самоубилачка напада, а један од њих је оставио скоро савршен отисак авиона на боку брода, али није успео да пробије труп и начини значајнију штету.

Оклоп крстарица „каунти“ класе, којима је „Сасекс“ припадао, био је скоро 11,5 центиметара дебео, али стручњаци кажу да је постојао још неки фактор због ког чак и релативно лаган авион није успео да га оштети.

Према неким извештајима, пилот је ишао толико ниско да је закачио површину воде и одбио се од талас пре удара, што га је значајно успорило.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво