Читај ми!

Стоунхенџ – упозорење Унеска, културна баштина у опасности

Споменик Стоунхенџ можда је следећа локација у Великој Британији која ће изгубити статус споменика који се налази на Унесковој листи светске баштине, због изградње тунела у његовој близини.

Споменик је добио статус „баштине у опасности“. Унесков огранак за културно наслеђе саопштио је британском министарству да би се овај споменик из доба неолита ускоро могао наћи на њиховој листи баштине „у опасности“ ако се поред њега изгради тунел вредан 1,7 милијарди фунти.

Унеско ће посветити посебну пажњу и осталим локалитетима, а има их 31 на попису Уједињеног Краљевства, укључујући Вестминстерску палату и вртове Кев.

Међу остале локације за које се очекује да ће бити под већим лупом Унеска, спадају Стоунхенџ, Единбург, Лондонски торањ и историјско рударско подручје Корнвола.

Крис Блендфорд, председник Светске баштине у Великој Британији истакао је да је потребно да постоји свест власти о важности Унескових места, сврстаних у ред међународних драгуља.

„То су места од међународног значаја и она су најбоље од најбољег из наших културних баштина. У тренутку када смо ван ЕУ и желимо да нас озбиљно схвате на међународном нивоу, зашто не бисмо искористили ову невероватну имовину од толиког значаја да нам помогнемо у томе“, рекао је Блендфорд.

Шефови Унеска критиковали су владу Велике Британије због тога што није „испунила своје обавезе" да заштити викторијанско приобаље Ливерпула које је изгубило статус светске баштине и оптужиле су године развоја за „неповратни губитак“ његове историјске вредности.

Секретар за саобраћај Грант Сапс дао је зелено светло за радове у новембру, упркос упозорењима Унеска да ће имати „негативан утицај" на историјску вредност подручја.
Очекује се да ће виши суд за неколико седмица одлучити да ли ће се пројекат изградње тунела наставити, после судске ревизије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво