Читај ми!

Степском соколу желимо срећу на такмичењу за најлепшу маркицу, али и - опстанак

Пошта Србије пустила је у оптицај специјално издање марака са мотивима степског сокола и ушате шеве, којим ће се такмичити на избору за најлепшу марку издања „Европа 2021". Тема је: Угрожене националне дивље врсте.

Степски соко строго је заштићена врста птица угрожена и у другим европским земљама, а на територији Србије има само 20 гнездећих парова. 

У Лебину крај Параћина, пре две године, степски соко поново винуо у небо када је после опоравка стасао за лет. Исцрпљену птицу, прстеновану у Аустрији, спасили су тада мештани од напада врана.

Заштита и повратак у природу сваке јединке изузетно је важан, јер је за последњих 20 година популација опала за 69 одсто.

„Изузетно су угрожени поготову због деградације станишта, на локалу и на глобалу. Губимо та степска станишта, ливада, пашњака, та мозаична станишта са шумама, то у њиховој исхрани изузетно је лоша ствар, због тога што је веома битно да се они хране мешовитом исхраном, птицама, текуницама и неким ситним глодарима", објаснио је Слободан Марковић из Удружења за заштиту и проучавање птица Србије.

Степски соко строго је заштићена врста. Како процењују стручњаци, у Србији је критично угрожен, па се љубитељи птица боре за сваку јединку.

„Друштво за проучавање птица Србије заједно са Покрајинским заводом за заштиту природе и Електромрежама Србије, активно учествује у заштити ове врсте задњих петнаестак година, правећи оне платформе - дрвене на далеководима, учествујући у праћењу локалне популације", додао је Марковић.

Да опомене, и наведе на размишљање о бољој заштити угрожених врста - укључила се и Пошта Србије, па је штампањем марке са мотивима степског сокола ушла у такмичење са поштанским операторима из целе Европе.

Степски соко, исто као и крсташ, представља неке наше апсолутне грабљивице неба. То су неки краљеви неба и било би лоше изгубити такве неке врхове и нешто што представља нашу земљу буквално", сматра Марковић.

Избор за најлепшу марку издања „Европа 2021", грађани могу пратити и гласати на порталу europa2021.posteurop.org до деветог септембра, а очувањем шума и ливада сви можемо допринети да степски соко не остане само на поштанској маркици, већ и у природи.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво