Читај ми!

„Онлајн“ такмичење у туцању јајима у Мокрину, победили деда и унук

Светско првенство у туцању ускршњим јајима сваке године у Мокрин привуче близу 15.000 посетилаца. Овогодишња, 31. манифестација је због пандемије одржана без публике. Присуствовали су само такмичари и судије, а остали су надметање пратили путем интернета.

Победник 31. Светског првенства у туцању ускршњим јајима у Мокрину је 69-годишњи Сава Терзић, коме је ово четврта титула. У конкуренцији је било око 90 јаја, а ове године због противепидемијских мера, надметање је одржано само у присутву такмичара и судија, док је публика све могла да прати онлајн видео-линком.

Победничко јаје је из дворишта Терзићевих.

„Треба да је раса кокошака, да је домаћа, не може неки хибрид и укрштене с' овим ил' оним. Мора да су носиље, треба да су домаће расе“, објашњава светски првак. 

У категорији младих такмичара победио је петогодишњи Иван Терзић, па су тако унук и деда освојили титуле и сениорског и јуниорског првака света.

Традиционално и ове године стигли су учесници и из иностранства.  

„Мајка ми је одавде и то је већ традиција јако велика и волим да дођем стврано“, каже Драган Радишић из Гетеборга из Шведске.

Избор такмичарског јајета  

До правог такмичарског јајета долази се кроз селекцију од око 200 комада.

Душан Проданов из Мокрина објашњава да је важно да исхрана буде што природнија, као и код човека: „Ништа специјално – кукуруз, жито, сунцокрет и то је то“. 

„Најбитније је да јаја буду кокошија, тврдо кувана и офарбана. Победник треба да поједе половину свог јајета, па је важно да оно буде и свеже. Другу половину јајета поједе судија. Није лако бити судија, па тим судија мора све да открије“, рекао је Ивица Терзић, председник жирија у Мокрину.

Мокрин је познат по два светска првенства: у борби гусана и туцању ускршњим јајима, због чега се ово село 15-так километара удаљено од Кикинде нашло у регистру светске нематаријалне баштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво