Читај ми!

Авалски торањ - симбол Београда и туристичка атракција

Једна од највећих акција, коју је заједно са Удружењем новинара Србије иницирали РТС и Јутарњи програм, је изградња Авалског торња. Нови Авалски торањ, један од симбола Београда, свечано је отворен на данашњи дан 21. априла 2010.године, на истом месту где је био стари, срушен у НАТО бомбардовању 1999. године

Тог 29. априла 1999. око 22.40, телевизије и радио-станице остале су неме. НАТО је са два пројектила срушио торањ на Авали, кога су сматрали једним од најлепших ТВ репетитора у Европи и свету.

Био је једини торањ који је за пресек имао једнакостранични троугао, симбол српског троношца за седење. Рашчишћавање рушевина почело је у лето 2005. године, а радови на новој грађевини десет месеци касније.

У новембру 2009.године Авала и Београд опет су добили симбол препознавања. Нови торањ је изграђен по савременим стандардима, према сеизмолошким прописима, уз поштовање архитектонског дизајна претходног, који су пројектволи Угљеша Богуновић, Слободан Јањић и Милан Крстић.

Са висином од 204,5 метара, највиша је грађевина на Балкану. Његова конструкција може да издржи земљотрес до 9,2 степена Меркалијеве скале, а врх антене направљен је од несагоривих материјала.

Посетиоцима је на располагању летња тераса- Видиковац на 122-ом метру. Два лифта на новом торњу крећу се брзином од три метра у секунди и до отвореног видиковца се стиже за непуних 40 секунди.

Више од милион грађана укључило се у акцију обнове Авалског торња и помогло изградњу. У прикупљању средстава учествовало је и више од 500 уметника, спортиста и привредника.

Најзаслужнији донатори и учесници акције оставили су отиске својих дланова. Прва је то учинила сликарка Оља Ивањицки, а међу 200 отисака налазе се и дланови академика Матије Бећковића, Милорада Павића, Душана Ковачевића и тенисера Ане Ивановић и Новака Ђоковића.

Авалски торањ новије историје свечано је отворен 21. априла 2010. године и предат у надлежност Јавног предузећа "Емисиона техника и везе". За око три метра виши од старог, поново је најзначајнији стуб телекомуникација, а због лепоте је и туристичка атракција.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво