Читај ми!

Нацепала дрва да госте сачека у топлом - Бака Загорка слави 100. рођендан

Сви смо некада неком пожелели да живи сто година, али се та жеља остварила само реткима. Тај јубилеј данас се славио у породици Раднић из Грнчаре код Лознице, где је бака Загорка на торти угасила стотину свећица, и тиме уједно постала и најстарији становник Подриња.

Стоти рођендан Загорка је дочекала радно и у кругу породице. Пре него што је на торти угасила свећице, исцепала је дрва да госте дочека у топлој соби. 

„Радила сам како сам запамтила, за себе, све што год мушка глава може да ради, и дан данас могу да нацепам дрва, да наложим врату, могу све тако да очистим. Ја се само молим богу док сам жива да сам здрава, да могу да се крећем", каже слављеница Загорка Раднић.

Загорка је рођена 1921. године, а 25. март одувек слави као свој рођендан, иако у личној карти стоји други датум, јер, зна она, каже, боље од матичара када ју је мајка родила.

На две торте, два пута број сто, и са жељом да дочека још толико.

„Ја бих лично пожелела да она мени живи још много, много година. Она каже било јој много. Њој би било, али нама ње никад доста", искрена је Загоркина унука Радмила Михаиловић.

„Моја прабаба има шесторо деце, једанесторо унучића, шеснаесторо праунучади, и петоро чукунунучади", прича Загоркин праунук Владимир Раднић.

„Да није ова ситуација, ми би ипак организовали друкчије и позвали би цело село, и била би и музика, а овако у ужем кругу обележавамо тај њен празник", рекао је Загорник унук Драган Раднић.

Породица Раднић броји више од педесет чланова, а Загорка је, кажу, и даље стуб куће. Њен најстарији син има осамдесет година, а најмлађе чукунунуче - шест.

„Нико није ни био да је не слуша, све је било у реду, и данас дан, смо сви заједно", рекао је Загоркин син Милутин Раднић.

„Врло сложна породица, и јако велику улогу је нана имала у тој нашој слози, и дан данас се поштује њена реч", додала је Загоркина унука Радмила.

Од нане Заге, како је одмиља зову, сви су, тврде, одувек само добијали љубав и знање, а кроз живот их увек воде њене мудре мисли. 

Слога кућу гради - изричита је Загорка, и управо због тога је, каже, и дочекала стоту.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво