Читај ми!

Како је живети на италијанским острвима где коронавирус не постоји

Постоји врло мало места широм света која су успела да избегну пандемију, јер је коронавируса стигао чак и на Антарктик.

Коронавирус је успорио скоро цео свет. Док је Италија имала катастрофалан број жртава и нашла се на листи са највише оболелих и преминулих од последица инфекције, нека од италијанских острва остала су неким чудом заштићена.

Италијанска пословица популарна међу морнарима гласи: „Море може бити издајничко, али може бити и ваш највећи савезник".

Вода је природна баријера и штити многе који живе на далеким острвима. Показало се да је живот на осамљеном месту благослов.

Како изгледа када се пандемија дешава далеко од вас јер живите на најизолованијим идиличним острвима у Италији?

Смештена на пола пута између Сицилије и Туниса у Медитерану, Линоза, мајушни вулкански атол ван радара је већине путника. До овог острва се може доћи авионом, али не директно, већ до суседног острва Лампедузе, а одатле трајектом.

Може се доћи и морем, трајектом из Порто Емпедокла на копну Сицилије, која траје око 12 сати.

Иако су забележени неки случајеви на Лампедузи, на Линози није било потврђених случајева.

Плажа Ла Позолана, која својим црним песком и сумпорножутим и црвеним слојевима изгледа попут кутка Марса, до кратера Монте Вулкано, острво је испуњено величанственим призорима.

Око Линозе постоји кружни пут обложен бодљикавим крушкама и ниским зидовима од цигле украшеним капарима. Мештани штите своју самоћу и навикли су на тихе зиме.

Фабио Туцио, један од 200 становника који овде живе током целе године, каже да су ствари остале приближно исте од избијања пандемије. „Стил закључавања је овде редован у ово доба године, све је затворено, осим супермаркета, два бара, апотеке, поште“.

Зима је и људи убијају време код куће, уређујући своје парцеле на селу или пецајући на малим бродовима, углавном за личне потребе.

Док локално становништво носи маске када се састаје са породицом и пријатељима у бару испред тихе луке или испред острвских ружичастих, љубичастих и зелених станова украшених светлим бугенвилијама, одсуство главне пијаце спречава гужву.

Нема сумње да је удаљеност Линозе до сада помогла да се острво заштити од ковида-19, али се његови становници и даље плаше да би вирус могао пронаћи пут до овог сигурног уточишта.

„Острвљани су врло сумњичави према аутсајдерима и штите своју сигурност“, каже градоначелник Тото Марчело.

„Откад је Линоза успела да своје грађане сачува од ковида-19, сваки пут када трајект пристане, проверавају се путници који се искрцавају на острво“, истакао је Марчело.

Острво Термоли током лета препуно је туриста, а током зиме на њему живи око 200 људи. Саманта Диониси, власница продавнице која током лета изнајмљује и продаје ронилачку опрему, истиче да мештани активно прате шта се у свету дешава са пандемијом.

На свим острвима доступни су пунктови за тестирање на коронавирус.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво