Музеј „20 цола“ – виртуелни омаж поп култури у Крагујевцу

Захваљујући предузимљивости свога суграђанина, Марка Стаматавића Крагујевац је први у овом делу Европе, добио Музеј бицикала и поп културе „20 цола“ - али за сада само виртуелни. Средства за простор где би могао да смести експонате Стаматовић покушава да обезбеди од донатора.

Има деведесет година и још вози дечји трицикл произведен у Шангају.Ту је и некадашњи совјетски адут, редак примерак, који је, како се прича, на акцији чувеног „Сотбија“ имао почетну цену од 1.800 фунти. Своје љубимце, Крагујевчанин Марко Стаматовић проналази свуда – одбачене и заборављене и враћа им стари сјај.

„Тако да се надамо, да ћемо у неких годину, годинуипо дана, да изађемо на пуниих 100 експоната што се тиче бициклизма. Што се тиче неког годишта, то су бицикли, од,  да кажемо, 1930, па до деведесетих година“, наводи Марко Стаматовић.

Има овде свега – од раритета, преко популарних бицикала, до експерименталног, пластичног „Волвоовог“ модела. Ту си и концепт бицикли, које је са својим пријатељима направио по угледу на филмове и популарне стрипове. А, тај посао, траје месецима.

„Подразумева да се бицикла растави до најситнијег дела, да се очисти, испескари, исполира, ако је потребно да се касније офарба, излакира, поново састави, очисти и доведе се до савршеног стања“, објашњава Лазар Станојевић.

У вредној и богатој колекцији највише је „понија“, „бе-ем-иксова“, „бонанце“. Бицикала са точковима од 20 цола који су му и највећа љубав и инспирација за рад.

Прве рекламе, за чувену „пони“ бициклу урађене су управо са моделом из 1969. године коју Марко има у својој колекцији. Од рестаурираних експоната настао је Музеј бицикала и поп културе „20 цола“, који може да се посети само преко истоименог сајта. За непосредан контакт и разгледање недостаје само изложбени простор.

„Да замолимо све људе, којима се свиђа ова прича, који мисле да Крагујевац и Србија треба да добију један овакав мизеј, да помогну како и колико могу. Ми имамо на нашем сајту страницу за донације, да можда уплате неки новац или да дођу до неке нове идеје“, позива Марко Стаматовић.

А, Марко их има напретек, па су у његовој колекцији и прве видео-игрице, музички апарати, стрипови, играчке, симболи забаве младих средином 20 века. Носталгични омаж поп култури.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво