Читај ми!

На Дан заљубљених поклоне највише добијају учитељице, али и – кућни љубимци

За милионе људи широм света, Дан заљубљених је најромантичнији дан у години. Прича о датуму који је посвећен заљубљенима, према бројним изворима, потиче још из Старог Рима.

На Дан заљубљених поклоне највише добијају учитељице, али и – кућни љубимци На Дан заљубљених поклоне највише добијају учитељице, али и – кућни љубимци

На питање: „Зашто заљубљени посебно славе баш Светог Валентина?“, одговор можда лежи у причи о цару Клаудију Другом. Владар је наиме забранио институцију брака, а Свети Валентин је наставио да тајно венчава парове. 

Обичај је био да на дан венчања мушкарци и жене међусобно размењују цвеће. То је био симбол жеље да љубав „цвета“.

Осим цвећа, данас се на Дан заљубљених дарују чоколаде, медведићи, украсне шоље, бомбоне...

Православни верници данас обележавају Светог Трифуна, а цркве западне традиције Светог Валентина или Дан заљубљених. 

Дан заљубљених, посебно богату традицију има у САД, где се сваке године прода више од 36 милиона кутија чоколаде у облику срца и где се предано води статистика о томе ко и шта највише воли да купи и дарује 14. фебруара.

Када је реч о куповини поклона за Дан заљубљених, један мушкарац у просеку за дар потроши 130 долара, док жене потроше око 70 долара. Једно истраживање је показало да 65 одсто људи сматра да поклони за овај празник, треба да буду упаковани у ружичасту или црвену амбалажу јер те боје сматрају „бојама љубави“. 

 

Имајући у виду па троше скоро двоструко више на поклоне, изгледа да према мушкарцима „није фер" чињеница да више од трећине њих на овај датум не добије никакав дар од партнера.

Један од оригиналнијих поклона је - кућни љубимац. У Америци се годишње прода чак девет милиона животиња који постају - поклон за Дан заљубљених.

С друге стране, неки Дан заљубљених сматрају даном када треба показати и љубав - баш према кућном љубимцу.

Према подацима Националне федерације малопродаје у САД, 27 одсто људи који су славили Дан заљубљених 2020. године, кажу да купују и поклоне за своје љубимце.

Потрошња на поклоне овим поводом, за кућне љубимце, такође је значајно порасла, са 450 милиона долара у 2010. на више од 1,7 милијарди долара 2020.

Ипак, статистике кажу да највише поклона 14. фебруара добијају учитељице, потом мајке, супруге и девојке. Уз поклон је обавезна и честитка а прва честитка за Дан заљубљених направљена је давне 1913. године.

Од тада па све до данас, 14. фебруар постајао је све популарнији датум за важне догађаје попут веридбе.

Студија једног трговца дијамантским прстењем из 2017. године открила је да је 43 посто миленијалаца одабрало баш Дан заљубљених као - идеалан дан за просидбу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво