Читај ми!

Зашто је Станислава решила да свира баш гајде

Гајде су у прошлости биле неизоставни део сваког весеља и свирали су их мушкарци. У Србији тренутно само једна девојка свира на овом, како се сматра, „мушком“ инструменту.

Матуранткиња сомборске музичке школе „Петар Коњовић“, Станислава Ђорђевић, показала је да, иако је женско и ситније је грађе, може веома успешно да свира гајде.

„Тај његов звук је јако специфичан. Бучан. И онда сам свирач се осећа моћно кад он то производи“, каже млада гајдашица.

На концертима њен излазак на сцену представља истинску атракцију. Како сама каже, сцена и публика су јој подстицај да се усавршава.

„Од средње школе сам се определила за гајде зато што је то нешто специфично, јединствено, што не ради свако у Србији, ни мушкарци, а камоли жене. С тим је и била моја таква одлука да ћу се бавити тиме. Мој деда се бавио свирањем традиционалних инструмената и ваљда одатле је правио тај неки ген да се и ја данас бавим тиме“, каже Станислава.

Освојила је награду на Сабору гајдаша у Сврљигу, као равноправна учесница међу много гајдаша.

„Почела је са фрулом као дете у основној школи и када је дошла у средњу прешла је са фруле на гајде, што уопште није једноставно. Међутим, сваки изазов који је имала испред себе она је са лакоћом савладала и могу само да будем поносан на ђаке као што је Станислава“, наводи Зоран Богдановић, професор традиционалног свирања.

Станислава планира да школовање настави на Етномузиколошком одсеку Академије уметности у Бањалуци.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво