Читај ми!

Стар је 2.000 година - Пантеон у Риму, место где се Земља окреће

Римски Пантеон туристи посећују током читаве године. Али мало ко зна да су његове велике куполе посећиване и пре две хиљаде година. Пантеон значи „сви богови“, сматра се да је грађевина посвећена римским божанствима, а њена изворна сврха није позната ни дан-данас.

„Када уђете у Пантеон, одмах осетите развој људске креативности кроз историју. А када погледате горе и видите небо или облак који пролази, не можете престати да размишљате како је ова грађевина настала пре две хиљаде година“, истакао је Џон Оксендорф, професор архитектуре на МИТ-у и бивши директор Америчке академије у Риму.

Грађевину је око 125. године после Христовог рођења реконструисао римски цар Публије Елије Хадријан и то је, у ствари, била трећа обнова објекта.

Претходни Пантеон је запаљен око 80. године, али је брзо обновљен.

Поново је горео око 110. године, када је у њега ударио гром, па су тада почеле да круже гласине да је проклет.

Пантеон значи „сви богови“ и, иако се уобичајено сматра да је зграда била место посвећено римским божанствима, његова изворна сврха није позната.

Уз ретка спомињања ове грађевине у древним текстовима, историчарима није јасно чему је Пантеон био намењен.

Историчарка архитектуре Лин Ланкастер истиче да су римске грађевине обично биле вишенаменске. Легенда пак каже да се управо на том месту оснивач Рима, Ромул, попео на небо.

Други верују да је у Пантеону римски цар могао да комуницира са боговима. 

„Без обзира на разне приче, импозантна грађевина свакако представља важан симбол царских моћи“, рекао је Лука Меркури, директор Пантеона.

Вековима после изградње Пантеона, многи архитекти су копирали његову унутрашњост како би новим грађанима дали сличну вредност, од америчког Конгреса у Вашингтону до зграде Самерсет у Лондону.

Иако је Пантеон већ открио неке од тајни својих дизајнера, данашњи архитекти и даље траже магију у детаљима ове грађевине.

„То је једно од ретких места у свету где заправо можете гледати како се Земља окреће“, рекла је Лин Ланкастер.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво