Читај ми!

Зашто је потонула „Катарина" препуштена ударима олује у Доброти

Моторна јахта „Катарина" типа "Sun Quest 44", на којој се вијори аустријска застава, потонула је у суботу касно послеподне, уз пристаниште у близини цркве Светог Матије у Доброти, јављају црногорске „Вијести".

„Јахта је потонула услед невремена, односно олујног ветра који је подигао велике таласе, а који су јуче послеподне на овој локацији достизали и пет метара висине", рекао је инспектор сигурности пловидбе Жељко Ломпар. 

Брод дужине 13,6 метара на коме у тренутку инцидента није било посаде, легао је на дно одмах уз пристаниште, након чега му је изнад морске површине вирио само горњи део.

Јахта је уз помоћ ронилаца, дизалице и пумпи извађена са дна мора и враћена јој је пловност, испумпавањем воде јер зачудо, према речима Ломпара, њен труп није претрпео оштећења услед којих би она имала нови продор воде, пишу Вијести.

Јахта је била везана тако да је крмом била изложена највећем удару таласа, који су онда постепено у њу убацивали воду и наплавили читав брод.

„Најбитније у свему је да у овом инциденту није било никаквог загађења мора јер у резервоарима јахте није било горива, нити је дошло до изливања уља из њених мотора", рекао је за Вијести Ломпар, који је био на лицу места у Доброти где је завршена операција извлачења потонулог брода.

Запуштена и на несигурном везу 

Инспекцијски надзор је још у току, а дошао је и власник јахте који је из Подгорце, и који га је, како је Ломпар рекао, обавестио да је брод био у поступку пререгистрације са аустријске на црногорску заставу, и да је с тим у вези, недавно прегледан од стране Техничког инспектората УПСУЛ-а како би започела процедура уписа пловила у црногорски Регистар јахти.

Познаваоце прилика у поморству чуди то као је власник брода оставио „Катарину" која иначе, делује прилично запуштено, на несигурном везу у Доброти, без посаде и без адекватних предузетих мера осигурања брода од невремена које је правовремено најављено од метео-службе. Чуди их и то - како је могуће да брод у својим резервоарима наводно, уопште нема горива, што би му омогућило да на време исплови са места где је угрожен због олује и премести се на сигуран вез.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво