Читај ми!

Када ћете појести пицу ако не на Међународни дан пице

Данас се у читавом свету слави Међународни дан пице. Датум 17. јануар је изабран у част Светог Антонија д’Абате, који је заштитник пица мајстора и слави се од 2017. године, када је „Традиционална уметност напуљских пица мајстора“ постала Унескова светска баштина.

Традиционални рецепт славне пице настале у сенци Везува подразумева четири важна састојка: моцарелу од млека биволице из региона Kампање, парадајз, босиљак и маслиново уље. Све то термички обрађено искључиво у пећи на дрва.

Пица је одувек била омиљено јело Италијана, а 2020. године је постала права звезда. Наиме, у години која ће остати запамћена као година епидемије и закључавања, Италијани су се посветили кулинарској уметности, а главно јело је била, наравно, пица која је осванула на свим друштвеним мрежама у свим својим варијантама.

Продаја квасца и брашна је толико порасла да их данима није било у продаји. Према истраживању „Хјуман хајвеја“, Италијани су 2019. године месечно правили 1,9 пица, док је тај број 2020. порастао на 2,9, а међу младима између 18 и 24 године тај број је порастао на 3,6 пица.

Породице са више од шест чланова у току пандемијске године правиле су 4,8 пица месечно, дакле више од једне пице недељно. Пица је такође била на првом месту оброка које су Италијани наручивали онлајн.

Омиљена пица је традиционална маргерита (парадајз, моцарела и босиљак). Према легенди, настала је управо у бојама које чине италијанску заставу: парадајз – црвена боја, моцарела – бела, босиљак – зелена, и то у част Маргерите Савојске, италијанске краљице којој је кувар Рафаеле Еспозито направио управо ту пицу у пицерији „Бранди“ у Напуљу 1889. године.

Пицерија је и данас отворена и омиљено је место које често посећују страни туристи. Иако ова прича није потврђена, радо се препричава као легенда, а маргерита је и данас пица која се највише наручује.

Ипак, иако у остатку света праве пице са кивијем, ананасом те бананама, Италијани остају верни традицији и мрште се на све оно што излази из тог оквира када је реч о пици.

Напуљски пица-мајстори, који су распршени по свету, састају се онлајн на дебатама, држе предавања и изводе разне мајсторије на Фејсбук страници Associazione Verace Pizza Napoletana (Удружење аутентичне напуљске пице).

У Италији је могуће појести пицу која се сматра оригиналном напуљском пицом, а то је она која има нешто дебљу кору као мало дебљи рам од слике. Потом је ту и танка пица која је прихватљива јер се често прави, али није оригинална, те пица дебела као прст коју вам често продају нарезану на троуглове попут познате „спонтини“ пице.

Дакле, данас је дан за пицу која ће свакако заузети прво место на свим друштвеним мрежама широм света.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво