Читај ми!

Јапанац који одлично зарађује, а не ради ништа и има хиљаде клијената

Шоџи Моримото је радио једно време у издаваштву, али сада зарађује тако што га други људи изнајмљују да им прави друштво и проводи време са њима.

Јапанац који живи од тога да га људи изнајмљују да не ради ништа има преко три хиљаде клијената и хрпу пријатеља на друштвеним мрежама. За износ нешто мањи од сто евра, 37-годишњи Моримото ће о трошку клијента да „једе, пије и даје једноставне одговоре“.

Шоџи Моримото је ожењен и мастер је физике, а први пут је своје услуге понудио на свом налогу на Твитеру 2018. године. „Можете да ме унајмите да не радим ништа. Ако вам је тешко да сами идете у куповину? Недостаје вам један играч у екипи? Треба вам неко да чува место за вас? Не радим ништа осим лаких послова“, стајало је у огласу тада.

Своје услуге је прво нудио бесплатно, али је временом почео да наплаћује како би смањио број захтева и како би обесхрабрио оне који му само троше време. Дневно има три до четири клијента, а откако је покренуо свој необичан бизнис, имао је близ три хиљаде, преноси Индепендент.

Људи га ангажују из различитих разлога, али већина само зато што им је досадно или су усамљени и једноставно им треба неко да их саслуша.

Унајмљују га да прави друштво на ручку, да фотографише за Инстаграм, да прави друштво некоме ко је кренуо да поднесе захтев за развод брака, хвата лептире у парку и саслуша какве су све проблеме имали на послу током дана.

Један човек га је унајмио да му опише убиство које је починио, а други пак да га Моримото изведе из болнице и одведе до места на коме је покушао да изврши самоубиство.

У интервјуу који је дао за часопис Мајничи, Моримото наводи да он својим клијентима није ни приљатељ нити познаник. „Нисам оптерећен оним иритантним детаљима који прате пријатељске односе, али могу да олакшам људима ако се осећају усамљено“.

„Лично не волим да ме неко теши. Нервира ме када ми људи кажу да се стрпим или да издржим. Сматрам да када неко нешто покушава да уради, ако хоћете да му олакшате, довољно је да будете уз њега“, додаје Моримото.

За мање од три године, Моримото је објавио и књигу о свом тренутном занимању, био је тема једне телевизијске емисије и стекао је више од 270.000 пратилаца на Твитеру.

Један од његових клијената је поставио објаву: „Драго ми је да сам могао да прошетам са неким на безбедној удаљености, са ким нисам морао да разговарам, али сам могао“.

Док је други написао: „Није ми се ишло у посету у болницу, али сам ипак отишао зато што ми је он правио друштво“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво