Читај ми!

Архив Краљева – савременији депо за сигурно чување богатства из прошлости

Историјски архив града Краљева обележио је 60 година постојања и рада. Захваљујући пројекту реализованом уз помоћ Министарства културе, опремљен је и нови депо за трајно чување вредне историјске и архивске грађе.

Стару зграду у Чика Љубиној улици, која датира из 1928. године, Архив је претворио у савремени депо за трајно чување вредне документације. 

Депо је опремљен дигиталним покретним полицама, односно регалима који имају сопствене уређаје за климатизацију, вентилацију и осветљење. Пројекат је вредан четири милиона динара.

„Кроз тај пројекат смо ми заправо одрадили ту прву фазу сређивања нове зграде. У питању је значи депо који има преко 100 квадрата. Одрадили смо један део у тој првој фази и фиксирали смо те покретне полице које су нам омогућиле да повећамо своје смештајне капацитете за преко 80 процената", рекла је Весна Милојевић, директорка Историјског архива у Краљеву.

На први ниво дигиталних полица биће постављен и други. На тај начин капацитети за смештај докумената и регистратура ће бити дуплирани.

Самим тим што је значајно увећао капацитете Историјски архив ће још квалитетније и боље одговорити намени.

Ових дана Архиву ће бити поверено на трајно чување комплетна свеобухватна документација некадашњих привредних гиганта попут „Магнохрома" и „Фабрике вагона".

Архив се бави и издавачком делатношћу. У години јубилеја из штампе су изашли и капитални пројекти попут монографије Од манастирске болнице до Здравственог центра Студеница.

„Урадили смо Век железнице у граду Краљеву, господина Милана Матијевића и урадили смо Занат, односно издали, историчара, професора Здравка Делетића", додала је Весна Милојевић.

Архив има више од 400 регистратура, односно, спољних јединица.

Прикупљање архивске грађе и докумената одвија се сваког дана и на терену. Сва предузеће, установе, привредни и културни субјекти сарађују са архивом града Краљева.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво