Подешавање казаљки вршачке цркве – 202 степеника и висина од 55 метара

У време старог Вршца, сат на римокатоличкој цркви био је најтачнији сат у граду. У то време нису све куће имале часовнике, па су се људи оријентисали искључиво према овом сату, и откуцајима малог и великог црквеног звона.

Звоњава у подне била је знак виноградарима овог краја да је време за молитву, ручак и предах.

„Имамо у северном торњу два звона, једно је тешко 700 килограма, а веће звоно две тоне и 400 килограма. Највеће звоно нам удара пун сат, дакле колико је сати, толико пута чекић удара у велико звоно, а мање звоно нам удара на сваких 15 минута", објаснио је жупник римокатоличке цркве Свети Герхард, Ален Палатинуш.

Машинерија старог сата, који датира из 1863. године, када је црква изграђена, више није у функцији.

Једино су казаљке и зупчаници који их покрећу остале из тог периода, па због њихове истрошености сат сада повремено касни али се црквена звона, вођена новим аутоматизованим механизмом повезаним са сателитом, оглашавају тачно у минут.

„Ево и сада како смо горе на балкону, како је хладно види се снег и ветар, то су фактори који онемогућавају казаљке да увек тачно раде. Некад и голуб слети, то је веома лак материјал који се мало искриви, и не показују тачно време, али удара у тачном времену", додао је Ален Палатинуш.

Да би се казаљке наштимале, непоходно је попети се до првог торња, до којег воде 202 дрвена степеника и на висини од 55 метара - наместити их ручно.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво