Читај ми!

Пиротски ћилим-не лети, али обилази свет осликан на маркама

Пиротски ћилим, један од наших најпознатијих традиционалних производа, однедавно се нашао и на поштанској марки. Поводом обележавања стотину година од оснивања Завода за интелектуалну својину Србије, као један од симбола, на пригодним маркама, приказан је и пиротски ћилим.

Није летећи, али већ више од једног века обилази цео свет. Његовој јединственој лепоти сада могу да се диве и филателисти широм планете. На маркама Поште Србије, по избору кустоса Музеја Понишавља, налазе се најпознатије шаре Пиротског ћилима - ђулови, гугутће на диреци, рашићева, бомбе, кувери.

"Интересантно је да су на бордурама свих ових ћилима корњаче, наша најпознатија шара, која се налази и на грбу Пирота и која симболизује дуговечност, а у неким културама и мудрост", рекао је Ненад Јовановић кустос музеја Понишавље.

Због тога су, у Заводу за интелектуалну својину, поред осталих мотива, у век постојања ове институције, уткали и Пиротски ћилим.

"Пиротски ћилим је део фолклорне традиције, део је културне баштине и представља део националног идентитета Републике Србије. Пиротски ћилим један је од заштићених ознака порекла по којој се наш народ и наша држава препознаје у свету", истакла је Биљана Јовичић, начелница у Заводу за интелектуалну својину.

"Ми смо веома поносни на нашу традицију и веома смо поносни на то што смо заједно са Заводом за интелектуалну својину 2003. године заштитили ознаку географског порекла Пиротског ћилима. Надамо се да ће ускоро, уз подрушку државе, Пиротски ћилим бити на листи нематеријалног културног наслеђа Унеска, као светско културно благо", рекао је Владан Васић, градоначелник Пирота.

Пиротски ћилим је одавно део примењене уметности, али стручњаци сматрају да је за његову будућност много значајнија организована производња.

"Пре свега нема ткаља. То је оно на чему треба радити. Да се заиста ћилим сачува од заборава. Ћилим као производ, а не ћилим као сувенир", истакла је Радмила Влатковић, историчарка уметности. 

Од када је Пиротски ћилим први пут приказан на Светској изложби у Паризу 1892. године, његова оригинална лепота и техника израде, квалитет, богатство шара и боја, не престају да фасцинирају људе широм планете. Зато очување традиције ткања мора бити приоритет. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво