Читај ми!

Индијац проглашен за учитеља године, милион долара поделио са осталим финалистима

Индијски наставник Ранџит Дисале проглашен је за учитеља године, а он је обећао да ће половину награде од милион долара поделити са колегама који су остали испод њега на листи.

Признање, које додељује фондација Варки у сарадњи са Унеском, намењено је изузетним учитељима који су направили велики допринос образовној професији.

Дисале, наставник у основној школи Зила Паришад у селу Паритевади у западној индијској држави Махараштра, победио је у избору, који је бројао 12.000 номинација и апликација из 140 држава широм света.

Између осталог, признање му је додељено јер је урадио много на промовисању образовања девојчица у школи, у којој већина ученика долази из племенских заједница.

Због тога је Дисале научио локални сеоски језик како би могао да преведе уџбенике на матерњи језик својих ученика.

Такође је осмислио и јединствене кју-ар (QR) кодове на уџбеницима помоћу којих су ученици могли да приступе аудио песмама, видео-лекцијама, причама и задацима, због чега је присуство на часовима драстично повећано.

Његова кју-ар технологија је сада почела да се примењује широм Индије.

Британски глумац и водитељ Стивен Фрај прогласио је Дисалеа победником на виртуелној церемонији која је организована из Природњачког музеја у Лондону.

Уместо да задржи сав новац од награде, Дисале је рекао Фрају да ће поделити добитак са осталих девет финалиста, од којих ће свако добити 55.000 долара, што је половина укупног износа награде.

То је први пут од када се додељује признање да је неко то учинио.

„Верујем да ако са њима поделим наградни новац могу да им помогнем да још боље раде свој посао. Њихов изузетан рад је такође вредан. Дељењем награде са осталим учитељима ће им дати шансу да наставе свој рад и због тога ћемо моћи да допремо и просветлимо животе што већег броја ученика“, истакао је Дисале.

Осталих девет финалиста долазе из САД, Велике Британије, Вијетнама, Нигерије, Јужне Африке, Италије, Јужне Кореје, Малезије и Бразила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво