Читај ми!

Најстарији трактор у Србији, у музеју чека да опет узоре бразду

У Музеју „Жеравица" у селу Ново Милошево највећу збирку чине пољопривредне машине и трактори, чија историја уједно прати и развој механике и технолошки напредак друштва у протеклих 150 година. Захваљујући ентузијасти, сачувани су трактори и парне машине, који су сада културно добро наше земље.

Трактор „харт-пар", произведен у Америци, пре 100 година, централни је експонат Музеја пољопривредних машина, у Новом Милошеву.

Власник музеја, Чедомир Жеравица, наводи да је исправан и требало је за јубилеј да узоре мању парцелу, али је коронавирус пореметио планове.

Трактор је најстарији сачуван у Србији, развија брзину од четири километара на сат, са снагом мотора од 30 коњских снага.

„Трудимо се да сваки експонат доведемо у исправно стање. То није лако, то је јако тежак посао, јер резервних делова нема, литературе и техничке документације врло мало. Ми смо успели за отприлике 60 процената наших експоната да их оспособимо да буду у радном стању да можемо да покажемо како су радили", рекао је Жеравица.

Парна машина „пустон-проктор" пронађена је у околини Ваљева.

Израђена је 1884. и нема старије овог типа у Србији.

Тадашњег чуда технике парних машина, има још по сеоским двориштима.

У селу Ечка Драган Ардељан чува 73 године самоходну парну машину произведену 1922. године.

Код овог домаћина је само два пута радила, а припрема се да је трећи пут прикаже у раду.

„Те педесет и седме, била задња година кад су са парњачом и вршили. Тако да ова није била у функцији до осамдесет осме, онда за потребе неког филма ми смо је били оспособили, међутим сцена за тај филм није ни снимљена. Па смо онда деведесет осме направили себи посла мало да људи виде", испричао је Ердељан.

Новом Милошеву је скупљена историја пољопривреде Србије, јер су сви примерци трактора, којих је 180 и бројних других пољопривредних машина, радили на нашим њивама.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво