Читај ми!

Двојицу берача печурака око Чернобиља, срећом, на време ухапсила полиција

Украјинска гранична полиција ухапсила је двојицу земљака који су одлучили да у заштићеној зони око Чернобиља беру печурке, наводно за личну употребу.

Правило да се не прелази граница заштићене зоне у радијусу од 30 километара око нуклеарне електране Чернобиљ и данас се поштује што из страха од радијације, што од украјинске државне граничне службе која надзире границу заштићене зоне.

Ипак постоје људи који се оглушују о апеле власти, иако се зна да је радијација у деловима обраслим вегетацијом значајно већа. Тако су двојица Украјинаца, наводно за личну употребу, унутар забрањене зоне набрали 40 килограма печурака и завршили у притвору.

Изношење предмета, флоре и фауне из заштићене зоне је строго забрањено, јер би употреба у исхрани било чега што је израсло на тлу загађеном после хаварије у нуклеарној електрани 1986. године могло изазвати смртне последице. У Чешкој се, на пример, и даље упозоравају становници да дивље свиње које мигрирају из тих области не треба користити у исхрани због контаминираности.

Улазак у зону строго контролишу украјинске власти и незаконито је прелазити границу заштићене зоне од 2.600 квадратних километара без дозволе. Према украјинском закону, за кршење ове забране запрећена казна се креће од новчане до три године затвора.

Заштићена зона успостављена је убрзо након експлозије у електрани Чернобиљ и евакуисано је становништво из околних области у радијусу од десет километара, но убрзо је проширено на 30 километара, пошто су совјетски званичници почели да увиђају сву тежину катастрофе.

Током година подручје заштићене зоне је мењано, али се и даље протеже на 2.600 квадратних километара простора око Припјата које је углавном ненасељено. У суседној Белорусији такође још увек постоји део заштићене зоне у коју је због радијације забрањен приступ.

Радијација је доста опала на овој територији, мада је у околини саме електране на приближно истом нивоу као и у време одмах после несреће 1986. године. Научници сматрају да Припјат и његова околина неће бити безбедни за људе бар још неколико векова.

Прошлог месеца научници са британског Универзитета у Бристолу послали су робота-пса у заштићену зону да измери ниво зрачења како би израдили три-де мапе радиоктивности на том подручју.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво