Читај ми!

Српска историја се кроз фрулу свира

У етнографском музеју приређен је концерт победника Сабора фрулаша Србије „Ој Мораво“ одржаног у Прислоници код Чачка. До средине децембра, посетиоци могу да погледају и изложбу старих фрула са наших простора.

У времену када доминирају ди џејеви, аутотјун и нови музички правци, звук фруле враћа сећања на праву српску мелодију.

„То су изворни, аутентични архаични инструменти, који се свирају једном посебном техником, са једним посебним грленим тоном за који на крају кажу зумборење која има и пратњу док свира“, каже мајстор фруле Далибор Тодоровић.

Од јавора, буковине, шљиве или клена. Свирале или од новијег времена фруле из Ужица, Деспотовца, Призрена, Далмације.

Свака је стара бар 50 година. Музика наших традиционалних инструмената прилагођавала се тренутку, а да се ти тренуци не забораве, управо служе овакви скупови.

„У основи сваког народног окупљања па и овог у Прислоници јесте брига о корену и стаблу једног народа, а корен српског народа незамислив је без звука фруле“, објашњава председник савета сабора фрулаша Србије Зоран Рајичић.

До средине децембра одржаће се још два концерта, а на изложби Свирале приказано је 110 дувачких инструмената. Неки једноставни без украса, а неки украшени радом народних уметника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво