Читај ми!

Да ли знате да играте „го"? Игра побољшава концентрацију и није скупа

Душанка Тодоровић, ученица Правно-пословне школе у Нишу освојила је друго место на женском првенству Србије у „гоу", које је ове године одржано онлајн. Ова стратешка мисаона игра има једноставна правила, није скупа а може да нас научи много чему.

За већину нас, оно што се види док траје игра - обични су црни и бели каменчићи набацани по табли. За седамнестогодишњу вицешампионку Душанку Тодоровић игра „го" је хоби, изазов па и нови поглед на живот.

„Једном, на пример, када ставите потез на таблу, више не можете да га повучете. Камење се не помера, и позиција стоји таква, каква је. У овој игри постоји пословица, па кажемо - Прво направи песницу па онда удари", објаснила је Душанка Тодоровић.

Душанка се „гоом" бави три године и учествовала је на много турнира. О рејтингу играча води рачуна Европска „го" федерација а Душанка је на путу да постане мајстор.

„Доста волим математику која постоји у 'гоу' и толики број комбинација, јер је број комбинација ту већи од броја у универзуму, то јест у универзуму који је нама познат. Зато се на пример никада не може два пута наћи иста ситуација на табли, то је немогуће, и то много волим", додала је Душанка.

Игра „го" потиче из старе Кине и носи назив „веи ћи", што значи говор руку.

Неки играчи кажу да познаваоци таблу доживљавају као поприште за борбу каменчића као две војске.

Други је доживљавају као платно на коме каменчићима исцртавају облике. Али какав год доживљај био, благодети ове игре, кажу, многоструке су.

„Научно је доказано да 'го' код мале деце развија и леву и десну хемисферу мозга, и креативну и неку математичку, Научно је доказано и да побољшава концентрацију, памћење и меморију", рекао је Младен Лилић, тренер игре „го".

Игра „го” најсличнија је шаху.

У Нишу се игра већ педесет година а у новембру ће се, било уживо или онлајн, одржати међународни турнир Ниш оупен на коме уобичајено учествује више од сто такмичара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво