Шекспир, нема сумње, био бисексуалац, тврде научници

Новом анализом сонета Вилијама Шекспира, група британских истраживача утврдила је да је чувени аутор био бисексуалне оријентације.

Бард британске и светске књижевности имао је афере и са женама и са мушкарцима током 34-годишњег брака са Ен Хатавеј, показала је анализа Шекспирових дела која ће бити објављена у виду књиге до краја године, пише Индипендент.

Професор сер Стенли Велс и Пол Едмондсон поређали су 154 Шекспирова сонета објављних 1609. године хронолошки како су највероватније написани.

Када су томе додали и сонете који су били у оквиру драмских текстова, пре истраживачима су се нашла 182 сонета написана од 1578. године па надаље.

Закључили су да су претпоставке да је Шекспир био опседнут „Врлим младићем“ (Fair Youth) и заведен од стране „Црне даме“ (Dark Lady) биле нетачне и да су ти ликови коришћени да би биле описане различите особе којих је било више.

„Језик сексуалности у неким сонетима, где је очигледно да су речи упућене мушкој особи, не остављају ни трачак сумње да је Шекспир био бисексуалан“, истакао је Едмондсон.

„Још од средине осамдесетих година 20. века влада мишљење да је Шекспир био хомосекуалне оријентације, али да је био ожењен и да је имао децу. Неки од сонета обраћају се женској, а неки мушкој особи. Ако се то узме у обзир, више одговара термин бисексуалацׅ“, објаснио је Едмондсон.

Питање Шекспирове сексуалности већ годинама привлачи бројне стручњаке.

Једна од већих дебата на ову тему одвијала се 2014. године када је „доказивано“ да је Шекспир имао хомосексуална искуства.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво