Отпочели радови на постављању споменика Стефану Немањи

На Савском тргу званично су почели радови на постављању споменика Стефану Немањи. Споменик је висок 23 метра, из Русије се довози у деловима, а рок за постављање је 15. октобар.

У Београд је стигла и група руских мајстора који ће изводити радове, а за почетак септембра најављен је долазак аутора споменика, руског вајара, Александра Рукавишњикова.

Споменик оснивачу средњовековне српске државе Стефану Немањи поставља се по фазама. Доњи део споменика је већ допремљен из Русије. По постављању постамента који ће бити осликан историјским чињеницама у који ће моћи да уђе педесетак људи, стиже следећа колона камиона са деловима.

„У трећој колони стиже основа споменика и глава Стефана Немање и онда се врши комплетна монтажа и постављају електрични каблови како би споменик био осветљен", објашњава Олег Ласкарев, представник делегације из Русије.

Заменик градоначелника, Горан Весић, који је посетио градилиште, нагласио је да данас присуствујемо историји, јер коначно подижемо споменик Стефану Немањи, родоначелнику наше средњовековне династије, што је између осталог и доказ да српска државност, уз одређене прекиде, траје осам стотина година.

„Срамота је што нисмо за све ове године подигли споменик Стефану Немањи, али дошло је време да се и та неправда исправи и захвалан сам председнику Александру Вучићу, који за разлику од свих својих претходника, одлучио да предложи да се подигне споменик Стефану Немањи“, наглашава Весић.

Споменик ће се налазити на будућем највећем тргу у Београду и Србији. Трг ће бити површине 32.000 квадратних метара, а од тога ће 20.000 бити пешачка зона. Биће посађено и 300 нових стабала. Додатну драж овом простору, како подсећа заменик градоначелника, даће и чињеница да ће зграда старе железничке станице бити претворена у музеј, вероватно Николе Тесле.
среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво