Истражите благо Института за анатомију, који чува и одливке тела чувене Мата Хари

Под сводовима Института за анатомију Медицинског факултета у Београду, који су у знаку јубилеја века постојања, смештен је несвакидашњи музеј. Институција анатомије човека са вредним експонатима и јединственом збирком цртежа професора Ника Миљанића, отворена је и за публику.

Збирка јединствене и вредне колекције медицинских илустрација издваја Институт за анатомију у престоници, не само у образовном, већ и култрном значају. Чини је 36 цртежа рађених у комбинованој техници пастела и акварела и туша.

„Не постоји институт на нашем факултету у који је уложено оволико средстава колико је краљ Александар Карађорђевић одвојио и дао професору Нику Миљанићу када га је послао у Париз да опреми Анатомски институт. Најбољи илустратор медицинских илустрација тог доба – господин Исидор Франц осликао је 36 слика енормних формата који се налазе само на још 12 Универзитета у Европи“, објашњава проф. др Валентина Благојевић, руководилац наставе на енглеском језику.

Поред цртежа музеј поседује и мулаже – одливке људског тела. Неопходни су да се студентима покаже грађа људског тела изнутра.

„Специфичност ових мулажа је у томе што су они рађени по одливку тела чувене Мате Хари“, открива Благојевићева.

У музеју су и стари уџбеници анатомије, зборници и други стручни радови. На радост свих, у настави поводом јубилеја Медицинског фалкултета је и вредна и јединствена Анатомија човека.

„Све књиге у свету из области анатомије штампају се на енглеском или латинском језику, а ова наша књига има и једно и друго. Сваки детаљ анатомски је исписан на латинском, а испод њега у загради и на енглеском“, каже проф. др Слободан Маринковић, један од аутора јубиларног издања Анатомије човека.

Културно добро – Музеј анатомије човека који је све богатији експонатима, припада заједници музеја наше престонице.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво