Шта крију највише зграде свих континената

Архитекте су се постарале да свет буде препун чудесних грађевина. У древна времена, то су биле пирамиде и цркве, али последњих деценија градитељи се такмиче подижући стамбено-пословне облакодере.

Азија је плодно тло када је реч о ницању рекордно високих грађевина. На том континенту, осим Бурџ калифе, највише зграде на планети са 828 метара висине, ту су и светски вицешампион Кула у Шангају, као и Абраж ал-Баит, којем припада треће место светске листе највиших зграда.

Понос Дубаија, Бурџ калифа, од 2010. године самоуверено се уздиже изнад Персијског залива. Има 57 лифтова, 24.348 прозора.

Какав колос је у питању говори податак да је за њено чишћење споља потребно између три и четири месеца и то екипи од 36 радника!

Светски трговински центар 1, шеста је зграда по висини у свету, и од 2014. године без премца је у САД, Северној Америци и на целој западној хемисфери.

Налази се у Њујорку, висока је 541 метар, то јест 1.776 стопа, што је посвета Декларацији независности, то јест години у којој је потписана. 

Подигнута је на месту где је некада био комплекс Кула близнакиња које су уништене у терористичким нападима 11. септембра 2001. године.

Рекордну висину у Европи има Лахта центар.

Реч је о јавно-пословном комплексу смештеном у Санкт Петербугру, а његов кључни објекат седиште је „Газпрома“. 

Торањ Лахта центра уздиже се 462 метра, најсевернији је солитер у свету и уврштен је у првих пет еколошких солитера у свету.

На глобалној листи је на 14. месту и има 86 спратова.  

Највиша зграда Океаније је грађевина позната као Q1.

Њен пун назив је Кула у Квинсленду 1 и налази се у аустралијском граду Гоулд Коуст.

Висока је 323 метра и од 2005. до 2011. године држала је светски рекорд у категорији стамбених зграда. Дизајн је инспирисан Сиднејском опером и олимпијским пламеном из Сиднеја 2000. године.  

Гран Торе Сантјаго је 62-спратница у Сантјагу у Чилеу. Висока је 300 метара што је чини рекордерком у Јужној Америци, али тек четвртом по висини на јужној хемисфери.

Такође, има опсерваторију познату као Скај Костанера која је највиша опсерваторија Латинске Америке. 

На афричком тлу са 234 метра солитер Леонардо је највиша зграда. Налази се у Јоханезбургу, у Јужној Африци. Изградња је почела 2015. године, а свечано отварање одржано 2019. године.

Седми континент, Антарктик још нема ниједан облакодер. Највише зграде високе су око 15 метара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво