Најсочније псују француски и грчки возачи, а на путевима највише гину Хрвати, Бугари и Румуни

Према резултатима истраживања, житељи јужне Европе су склонији непристојном понашању у вожњи него њихови северни суседи, а најкреативнијим погрдним изразима се користе Французи и Грци у опхођењу са осталим учесницима у саобраћају.

У анкети коју су спровели Фондација за ауто-путеве „Винчи“ и агенција „Ипсос“ у 11 европских држава, чак 70 одсто испитаних возача у Грчкој и Француској је признало да псује друге учеснике у саобраћају, што је знатно изнад европског просека који се креће око 55 процената.

Грци се такође истичу и по броју возача који признају да возе непрописно близу и не држе одстојање од возила испред себе, посебно оних који им иду на живце – чак њих 47 одсто.

Од коришћења сирене најмање се уздржавају Шпанци, Италијани и Грци. Становници ових земаља су, заједно са Пољацима, најспремнији да изађу из возила да би расправили проблем са возачем који их нервира. С друге стране, претицање са погрешне стране углавном практикују Холанђани, Шпанци и Британци.

Све сам „генија за вожњу“

Ипак, заједничко свим Европљанима је што себе сматрају способнијим возачима од осталих око себе. Чак 97 одсто испитаника је у анкети описало себе као возача са макар једном добром особином – 76 одсто је за себе рекло да су „опрезни“, а 59 одсто испитаника себе сматра „смиреним“ возачем. Насупрот томе, само три одсто испитаника је признало да је „агресиван“ возач, а реч „неодговоран“ је употребило само један одсто анкетираних.

С друге стране, скоро сви испитаници су за друге учеснике у саобраћају много слободније бирали речи –  83 одсто испитаника је навело бар једну негативну карактеристику других возача, а готово половина, њих 45одсто, описује друге возаче као „неодговорне“. Често су се јављали и епитети попут „опасан“, „агресиван“ и „нервозан“.

Срећом, мање се гине на путевима

Према подацима „Евростата“, број смртних случајева на европским путевима опао је у протеклих 10 година за трећину. У поређењу са 37.000 погинулих 2008. године, 2018. забележено је 23.339 пострадалих. У просеку, на сваких милион Европљана њих 52 погине у саобраћајним несрећама.

Најбезбеднији путеви су у Ирској, са само 29 смртних случајева на милион становника. Слични резултати налазе се и у Данској и Шведској, док су путеви најопаснији у источној Европи, пре свега Хрватској, Бугарској, и Румунији, где је на милион становника њих 96 изгуби живот на путу.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво