Волите рад од куће, но пазите да не почнете да личите на „Сузан“

Због пандемије коронавируса многи запоселени којима природа посла то дозвољава су присиљени да раде од куће. И мада овакав начин рада има много погодности, такође узрокује и неке негативне последице. Тим стручњака се позабавио управо њима.

Рад од куће доноси многе погодности, попут могућности да истовремено радите и гледате омиљену серију, или да уштедите новац за превоз и купујете мање гардеробе. Међутим, сигурно сте приметили и да вас чешће боле леђа јер немате добар радни сто и столицу или пак, да већ данима не скидате пиџаму.

Тим експерата са портала DirectlyApply позабавио се овим проблемом и направио фоторобота који би требало да покаже како ће за 25 година изгледати особа која је цео радни век провела радећи од куће.

Фоторобота, који је добио име Сузан, је креирао тим клиничких психолога и фитнес стручњака који су истраживали негативне последице рада од куће на наше физичко и ментално здравље. Модел врло упечатљиво показује шта се све може догодити са нашим менталним и физичким стањем уколико не предузмемо све потребне кораке да их избегнемо.

Синдром компјутерског вида

Свакодневно и дуготрајно гледање у екран има негативне ефекте на наше очи, што је већ познато као синдром рачунарског вида – сувоћа очију, иритација и црвенило, као и замагљен вид.

Ово се, наравно, догађа и у стандардном канцеларијском окружењу, али када сте окружени другим људима много чешће скрећете поглед са екрана, правите паузе да са колегама попијете кафу или присуствујете састанцима на којима не морате да гледате у екран.

Савет – одредите себи барем на сваких сат времена петоминутну паузу од гледања у екран, као и када завршите са послом, покушајте да и у слободно време што мање гледате у њега.

Лоше држање

Чак и ако сте себи идеално уредили радни простор за рад од куће, ипак се може догодити да ћете прекршити нека правила када је у питању начин на који седите или како гледате у екран.
Када се лоше држање удружи са недостатком физичке активности то може временом довести до истезања врата, појаве опуштених рамена и укочености леђа.

Укоченост од дуготрајног куцања

Дуготрајно куцање по компјутерској тастатури временом доводи до истегнућа у шакама и зглобовима, што такође значајно утиче и на лоше држање и стање леђа.

Губитак косе

Витамин Де се ствара када се излажемо сунцу, тако да радећи од куће преко целог дана, долази до недостатка овог витамина због чега ће коса почети да нам опада и мање да расте.
Зато не заборавите да излазите напоље. То је добро и за ваше ментално здравље, али и за здравље организма.

Тамни подочњаци

Целодневно гледање у екран доводи до појаве истакнутих тамних колутова испод очију. Лоше осветљење може бити узрок појаве тамних колутова јер када много напрежете очи, крвни судови се шире.

Савет – као што је већ речено, одмарајте очи сваких сат времена, макар на пет минута, довољно спавајте и подесите осветљење тако да не морате да шкиљите.

„Компјутерски врат“

Овај проблем, нажалост, није непознат и већ има епидемијске размере, а узрокован је дуготрајним гледањем у лаптопове и телефоне. Као и код лошег држања, због прекомерног напрезања врата, спуштамо рамена и напрежемо кичму што изазива појачане болове у доњем делу леђа.

Лични тренер на чувеном МИТ Универзитету препоручује јогу као савршен лек за укоченост и „комјутерски врат“.

Боре и опуштена кожа лица

Боре јесу део природног процеса старења, међутим, одређене навике, као што је целодневно гледање у екран, може довести до преурањене појаве бора. Нарочито у лоше осветљеним просторијама плава светлост телефона или лаптопа оштећује вашу кожу јер вас тера да жмиркате. Недостатак витамина Де и Бе-12 због смањеног излагања сунчевој светлости може такође узроковати бледило, опуштену и нухрањену кожу.

Савет – користите наочаре са филтером који блокира плаву светлост, правите редовне паузе – по могућству напољу – и редовно хидрирајте очи.

Повећан ниво стреса

Усамљеност и исцрпљујући рад током дужег временског периода доводи до појачаног лучења хормона стреса – коритизола, који подиже крвни притисак и има штетан утицај и на физичко здравље.

Кејт Брајертон, клинички психолог, саветује да себе подсећате „да вам је потребан предах како бисте остали здрави и како бисте били најбоља верзија себе и на послу и ван њега“.

„Покушајте да направите одвојен простор за рад. Идеално би било да имате одвојену собу, али ако то није могуће, покушајте да некако оградите простор у коме радите, било комадом намештаја, биљкама или окачите слике како бисте обележили радни простор“, напомиње Брајертон.

Поставите аларм који ће вас подсећати када да правите паузу, када да устанете и протегнете ноге. Одредите време паузе за ручак и време за одлазак у шетњу или тренинг, уколико не желите да почнете да личите на Сузан.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво